Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA: Primjena Zakona počela 1. jula 2018. godine

02.07.2018.


Novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima ("Sl. list CG", br. 2/2018), kojim će biti dodatno unaprijeđen normativni okvir za službenički sistem, počeo je da se primjenjuje od 1. jula 2018. godine.

Iz Ministarstva javne uprave je saopšteno da će novim Zakonom biti stvoreni uslovi za kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima u zapošljavanju, napredovanju po sistemu zasluga, jačanju profesionalizma, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti na lokalnom i državnom nivou.

"Novim zakonskim rješenjima uvodi se niz novina, skraćuju i pojednostavljuju procedure zapošljavanja, unapređuju interne procedure transfera kadrova između i unutar državne uprave", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, unapređuje se i sistem nagrađivanja, a poseban naglasak je na profesionalizaciji najviših rukovodećih pozicija.

Iz Ministarstva su Ukazali da su uvođenje starješine organa uprave kao posebne kategorije i izmjena uslova za vršenje poslova u svim kategorijama i uvođenje kompentencija po ugledu na pozitivne evropske prakse neke od najznačajnijih novina.

"Umjesto internog oglasa unutar državnog organa i internog oglasa između državnih organa, novi Zakon sada poznaje samo interni oglas, što će doprinijeti jačoj konkurentnosti pri zapošljavanju i većoj mobilnosti zaposlenih", precizira se u saopštenju.

Na taj način je, kako su objasnili iz Ministarstva, skraćena procedura zapošljavanja, pa će za popunu radnog mjesta biti potrebno manje vremena.

Iz Vladinog resora su ukazali da će postupak selekcije za rad u državnim organima obuhvatati provjeru znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija, u zavisnosti od kategorije, što za rezultat treba da ima izbor najkompetentnijih kadrova.

"Odluku o izboru u ministarstvima donosiće osoba iz kategorije visoki rukovodni kadar u kojoj se vrši popuna radnog mjesta, i na taj način se obezbjeđuje veća profesionalizacija i povećanje efikasnosti aparata državne uprave", dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, novi zakonskim rješenjima biće pojednostavljenja procedura i smanjeni troškovi kandidatima koji apliciraju za rad u državnim organima, jer će uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti dostavljati samo izabrani kandidat.

Komisija u izmijenjenom sastavu, koju pored predstavnika Uprave za kadrove, čine predstavnik državnog organa koji, po pravilu, mora biti rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se vrši popunjavanje radnog mjesta i stručna osoba iz odgovarajuće oblasti rada, provjeravaće sposobnosti kandidata.

Iz Ministarstva su istakli da je posebna novina uspostavljanje adekvatnog sistema nagrađivanja i napredovanja u službi koji će biti povezan sa sistemom za ocjenjivanje.

"Državni službenici će se ocjenjivati u skladu sa izmijenjenim kriterijumima, a dodatno je ojačana odgovornost službenika za povrede službene dužnosti, kao i razlozi za prestanak radnog odnosa po sili zakona", precizira se saopšenju.

Iz Ministarstva su ukazali da će u cilju ostvarenja jedinstvene prakse i veće profesionalnosti u odlučivanju o pravima i obavezama državnih službenika i namještenika, Komisija za žalbe i Disciplinska komisija biti profesionalna tijela.

Kako su naveli, nova zakonska rješenja dobila su pozitivne ocjene u Izvještaju o Napretku Evropske komisije (EK).


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.06.2018.


Naslov: Redakcija