Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INFORMACIJA O OSNOVU I NAČINU PODNOŠENJA PRITUŽBI I PREDSTAVKI GRAĐANA PRAVOSUDNOJ INSPEKCIJI MINISTARSTVA PRAVDE NA RAD NOTARA I JAVNIH IZVRŠITELJA

02.07.2018.


Nadzor nad zakonitošću obavljanja poslova notara i nadzor nad zakonitošću rada javnih izvršitelja vrši Ministarstvo pravde, preko pravosudnog inspektora.

Ministarstvo pravde preko pravosudnog inspektora vrši nadzor nad zakonitošću obavljanja poslova notara u skladu sa Zakonom o notarima ("Sl. list RCG", br. 68/2005 i "Sl. list CG", br. 49/2008 i 55/2016), a nadzor nad zakonitošću rada javnih izvršitelja u skladu sa Zakonom o javnim izvršiteljima ("Sl. list CG", br. 61/2011 i 22/2017).

U okviru ovlašćenja u skladu sa Zakonom o notarima, Ministarstvo pravde može da:

- izvrši pregled poslovanja notara;

- predlaže vođenje disciplinskog postupka protiv notara;

- obavlja pregled poslovanja organa Notarske komore i

- preduzima druge mjere nadzora u skladu sa Zakonom o notarima i Pravilnikom o radu norara.

U okviru ovlašćenja u skladu sa Zakonom o javnim izvršiteljima, Ministarstvo pravde vrši nadzor po službenoj dužnosti ili na predlog predsjednika suda za čije područje je javni izvršitelj imenovan, predsjednika Komore javnih izvršitelja kao i po inicijativi stranaka i učesnika u postupku.

Svaki učesnik u postupku sastavljanja notarskog akta i svaka stranka i učesnik u izvršnom postupku nezadovoljni radom notara i javnih izvršitelja mogu pismeno podnijeti inicijativu Ministarstvu pravde za vršenje nadzora ili tražiti prijem u Direkciji za nadzor kod pravosudnih inspektora.

Kontakt:

- Anka Vučinić – načelnica Direkcije za nadzor (pravosudna inspektorka)

tel. 020/407-516

email: anka.vucinic@mpa.gov.me

- Slavica Filipović – pravosudna inspektorka

tel. 020/407-516

email: slavica.filipovic@mpa.gov.me.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde, 29.06.2018.


Naslov: Redakcija