Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SREDNJOROČNA FISKALNA STRATEGIJA VLADE BIĆE USVOJENA DO KRAJA JUNA 2017. GODINE

02.06.2017.


Mjere fiskalne konsolidacije koje Vlada sprovodi od decembra prošle godine dale su dobre i ohrabrujuće rezultate, ali u cilju obezbjeđenja održivosti javnih finansija na dugi rok, moraju se sprovesti nove mjere koje će biti definisane kroz Srednjoročnu fiskalnu strategiju Vlade, čije usvajanje se očekuje do kraja juna, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, predvođenom šefom Misije za Crnu Goru Martinom Petrijem.

Premijer je na sastanku istakao da je zahvaljući aktivnoj vladinoj politici došlo do povećanja prosječnog broja zaposlenih za preko 7.000 u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prvi kvartal prošle godine, kao i da su prihodi budžeta za 7,7 odsto viši u odnosu na prvih pet mjeseci 2016. godine.

Posebno ohrabruje, kako je naveo predsjednik Marković, što nema zastoja u investicionim aktivnostima, već je evidentiran porast interesovanja stranih investitora. Ocjenjujući da se vodi računa da mjere fiskale konsolidacije ne budu ograničenje za rast i razvoj, premijer je naveo da će članstvo Crne Gore u NATO donijeti i veće povjerenje investitora u naš sistem i pravnu sigurnost u državi.

Pohvalivši dosadašnji učinak, Petri je ukazao da MMF ohrabruje Crnu Goru u daljoj konsolidaciji javnih finansija i ispunjavanju agende koja podrazumijeva široke strukturne reforme u različitim oblastima.

Na sastanku je bilo riječi i o Fiskalnoj strategiji Vlade na srednji rok, koja bi kroz nove mjere poreske, akcizne i socijalne politike, trebalo da doprinese bržem oporavku javnih finansija, ali i boljem rejtingu države na međunarodnim finansijskim tržištima, uz pravedniju raspodjelu tereta mjera i veću pravednost u raspodjeli socijalnih fondova u narednom periodu.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 01.06.2017.


Naslov: Redakcija