Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NOVI ZAKON O OGRANIČAVANJU UPOTREBE DUVANSKIH PROIZVODA: Novi Zakon će biti usaglašen sa direktivom Evropske unije


Sve ugostiteljske objekte koji su platili taksu, prema Zakonu o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja ("Sl. list CG", br. 28/2012, 62/2013 i 9/2015), do 2017. godine dozvoljeno je da se u njihovim prostorima koriste duvanski proizvodi bez ograničenja, ali se od sljedeće godine očekuju promjene.

V. d. generalne direktorke Direktorata za upravljanje zdravstvom u Ministarstvu zdravlja, Mitra Đurišić, saopštila je da je planirano da se 2017. godine donese novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji će biti usaglašen sa direktivom Evropske unije. Ona je istakla da će nastojati da ostvare napredak u postavljanju ograničenja koja teže povećanju prostora bez duvanskog dima.

"Svi mi kao građani možemo konstatovati da nam ne nedostaje zakonskih okvira, već realizacija donijetih zakonskih rješenja, odnosno primjena zakona", rekla je ona.

Naglasila je da je Ministarstvo zdravlja predlagač zakona, a da nadzorna funkcija pripada Upravi za inspekcijske poslove.

"Prepoznajemo da se izgubila određena kopča između nadzorne i kontrolne funkcije. Kad to kažem, ne sumnjam da inspekcija ne obavlja kontrolu, ali o postupku kontrole odlučuje drugi organ, a ne Ministarstvo zdravlja", rekla je Đurišić.

Da se Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda ("Sl. list RCG", br. 52/2004 i "Sl. list CG", br. 32/2011, 47/2011 - ispr., 28/2012 - dr. zakon i 3/2016) ne primjenjuje u onom dijelu koji se odnosi na korišćenje duvanskih proizvoda u javnim prostorima, rekla je i direktorica Centra za promociju zdravlja i nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana prof. dr Agima Ljaljević.

"Situacija u kojoj se nalazimo nije zadovoljavajuća", upozorila je Ljaljević.

Iako je, kako je ispričala, zapažen trend smanjenja broja pušača u populaciji, još 31 odsto stanovništva puši, što je značajno više nego što je u zemljama koje imaju dužu tradiciju u kontroli upotrebe duvana, a u kojima se učešće pušača kreće oko deset odsto.

Ljaljević je ukazala i na problem što su duvanski proizvodi vrlo dostupni mladim ljudima. Istraživanje pokazuje, kako je navela, da su gotovo sva djeca rekla da su cigarete kupovali bez problema na prodajnim mjestima, iako postoji obilježje da se ne smiju prodavati osobama mlađim od 18 godina.

Izvor: Vebsajt CdM, 01.06.2016.