Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

UGOVOR SA EURODŽASTOM DO KRAJA 2015. GODINE: Sporazumom se unapređuje saradnja u oblasti pravosuđa i sprovođenja zakona sa državama članicama EU


Procedura koja prethodi zaključenju Ugovora između Crne Gore i Eurodžasta (Eurojust) teče planiranom dinamikom, pa se do kraja 2015. godine može očekivati njegovo potpisivanje - saopšteno je na sastanku ministra pravde Zorana Pažina sa čelnicima Evropske jedinice za pravosudnu saradnju u Hagu.

Pažin se u sjedištu Eurodžasta sastao sa potpredsjednikom te organizacije i nacionalnim predstavnikom Španije, Fransiskom Himenez-Bijarehom, potpredsjednikom i nacionalnim predstavnikom Slovačke, Ladislavom Harmanom i šeficom Tima za spoljne odnose i nacionalnim predstavnikom Slovenije, Malči Gabrijelčič.

Izrazivši obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom crnogorskih institucija i Eurodžasta, sagovornici su se saglasili da će potpisivanje Ugovora doprinijeti njenom produbljivanju i pripremi crnogorskih institucija za članstvo u EU.

Pažin je istakao da je Crna Gora posvećena borbi protiv kriminala sa prekograničnim elementima i, generalno, unapređenju pravosudne saradnje, što se ogleda u činjenici da su crnogorske pravosudne institucije stekle status posmatrača u svim relevantnim evropskim pravosudnim mrežama.

Sporazumom, koji je parafiran 20. aprila ove godine, definisan je obim saradnje između Crne Gore i ovog evropskog tijela, utvrđena nadležna tijela za njegovo sprovođenje, a jasno su prepoznati i modaliteti razmjene informacija, sa naglaskom na pitanje privatnosti i zaštite ličnih podataka i bezbjednosti podataka.

Sporazumom se unapređuje saradnja u oblasti pravosuđa i sprovođenja zakona sa državama članicama Evropske unije i drugim državama koje su sklopile slične sporazume sa Eurodžastom. 

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 01.06.2015.