Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O AKCIZAMA, DOHOTKU FIZIČKIH LICA I OBAVEZNIM DOPRINOSIMA

02.04.2021.


Cijene kutije cigareta od 1. jula mogle bi biti veće za oko 30 centi, litar gaziranih pića za 12 centi, kilogram slatkiša za 72 centa, a alkoholnih pića od sedam do 15 centi, zavisno od vrste i procenta alkohola.

Zaposleni sa visokim zaradama od 1. jula biće "oporezovani" tako što više neće imati pravo na povraćaj pretplaćenih doprinosa, povlasticu koja je iznosila i po više hiljada eura godišnje.

To su novine u predlogu ovogodišnjeg budžeta, kojeg je Vlada utvrdila, a da bi se primjenljivale moraju biti usvojene izmjene zakona o akcizama, dohotku fizičkih lica i obaveznim doprinosima.

Takođe, najavljeno je i da će državne kompanije profit koji imaju prebaciti u državni budžet, kao i da će dodatni prihodi biti ostvareni "markiranjem goriva" - smanjenjem sivog tržišta i od povećanja minimalne zarade.

Na sjednici se odustalo od oporezovanja penzija iznad prosječne zarade od 524 eura, a što je bilo predviđeno nacrtom budžeta.

Od svih ovih mjera (bez oporezivanja penzija), koje će se primjenjivati od 1. jula, očekuje se prihod od oko 120 miliona, što će značajno stabilizovati javne finansije.

Prema nacrtu budžeta ove godine će i pored ovih mjera državi nedostajati 575 miliona eura, najviše zbog toga što mora vratiti 435 miliona starih dugova.

Nedostajući novac će biti obezbijeđen povlačenjem depozita od 404 miliona, kao i korišćenjem povoljnih kredita iz evropskih fondova za gradnju infrastrukture i kovid program od 165 miliona.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 31.03.2021.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija