Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU: Reforme u tužilaštvu pa zatvaranje poglavlja 23 i 24

02.04.2021.


Bez reformi u tužilaštvu nema zatvaranja poglavlja 23 i 24 i neophodno je da se traga za kompromisnim i najboljim mogućim modelom koji će ubrzati, a ne usporiti integracione procese, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je ukazao da nakon dobijanja mišljenja Venecijanske komisije o predlozima tužilačkih zakona slijedi faza usaglašavanja parlamentarne većine i Vlade, kako bi se došlo do najboljih mogućih rješenja.

"Mi smo, kao koalicija, u potpunosti posvećeni implementaciji svih međunarodnih standarda, ali isto tako i interesima neophodnih reformi u pravosudnom sistemu, koje su preduslov za dalji napredak ka Evropskoj uniji (EU)", rekao je Bečić.

On je istakao da je jasno da bez reformi u tužilaštvu nema zatvaranja poglavlja 23 i 24.

"Tako da je neophodno da se traga za kompromisnim i najboljim mogućim modelom koji će ispoštovati sve zahtjeve, ostvariti ciljeve i koji će ubrzati, a ne usporiti integracione procese. Isključivost ne smije biti opcija sa bilo koje strane", ukazao je Bečić.

Komentarišući slučaj navodnog odavanja podataka jedne strane obavještajne agencije zemlje članice NATO-a, Bečić je naveo da vjeruje će odgovor na sva pitanja dati rezultati interne kontrole unutar Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i postupanja državnih organa koji su ovlašćeni da utvrđuju postojanje ili nepostojanje prekršajnih i krivičnih djela.

On je ukazao da su članovi Odbora za bezbjednost i odbranu svakako dužni da čuvaju podatke, ali, kako je rekao, definitivno je da se takav propust više ne smije ponoviti.

"Kada govorimo o Vukšiću, kog nijesam poznavao prije njegovog stupanja na funkciju direktora ANB-a, moram reći sopstveni utisak, na bazi, istina, kratkog protoka vremena, da se radi o čovjeku koji ima iskrene namjere, koji je posvećen poslu i očito stao na žulj mnogima koji se plaše istine, otvaranjem pandorinih kutija", naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, dovoljno se prisjetiti afere "Prisluškivanje" koja trese Crnu Goru, a koja na bazi javno dostupnih informacija očito pokazuje da su nezakonito praćeni, prisluškivani, snimani lideri opozicije, kritički nastrojeni mediji i vjerski velikodostojnici.

"To je dokaz u kakvom smo sistemu živjeli, iako je to vjerujem samo kamen u moru onoga što se u cjelosti jednog monstruoznog načina funkcionisanja dešavalo", ukazao je Bečić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 31.03.2021.


Naslov: Redakcija