Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVJET ZA FINANSIJSKU STABILNOST: Neto priliv stranih direktnih investicija veći 27,6%

02.04.2018.


Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prošloj godini, prema preliminarnim podacima, iznosio je 474,3 miliona eura, 27,6 odsto više u odnosu na 2016. godinu, saopšteno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Članovi Savjeta su ukazali da su rizici koji proističu iz ekonomske razmjene robe i usluga sa inostranstvom umjereni.

"Članovi Savjeta razgovarali su o trendovima koji su, tokom prošle godine, karakterisali realni sektor, ocijenivši izuzetno pozitivnim ostvareni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,4 odsto, kako pokazuju preliminarni podaci Monstata", navodi se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da je, tokom prošle godine, rast ostvaren u skoro svim sektorima privrede, naročito u oblasti građevinarstva i turizma.

Sprovođenje fiskalne konsolidacije doprinosi stabilizovanju javnih finansija, poboljšanju kreditnog rejtinga zemlje, te pozitivnim ocjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Kada je riječ o bankarskom sektoru, u prošloj godini nastavljen je trend rasta odobrenih kredita, kao i depozita, uz bolju likvidnost i profitabilnost banaka", rekli su iz Savjeta.

Sa druge strane, nivo nekvalitetnih kredita bilježi pad, čemu je doprinijela implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim insitucijama ("Sl. list CG", br. 37/2017).

"Na kraju prošle godine, nekvalitetni krediti su činili 7,3 odsto ukupnih, što je tri procentna poena niže u odnosu na kraj 2016. godine. Indikatori u oblasti tržišta osiguranja imaju pozitivan trend, dok je ukupan promet na tržištu kapitala smanjen u odnosu na 2016. godinu, kada je realizovana emisija obveznica", naveli su iz Savjeta.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.03.2018.


Naslov: Redakcija