Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMJENI I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOM PREMJERU I KATASTRU NEPOKRETNOSTI: Zakon stupio na snagu 28. marta 2018. godine

02.04.2018.


Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti ("Sl. list RCG", br. 37/2017)stupio je na snagu 28. marta 2018. godine čime su stvorene pretpostavke da građani mogu upisavati bespravne objekte i na taj način krenuti u proces legalizacije.U pravni sistem uvedena je norma da nekretninu može upisati i "graditelj objekta koji nije izgrađen u skladu sa zakonom ili je izgrađen na više parcela ili na tuđem zemljištu, uz upis zabilježbe tereta u G listu nepokretnosti".

Rok do kada građani mogu podnositi dokumentaciju za legalizaciju bespravnih objekata ističe 15. jula.

Da je počela primjena Zakona i da su građani počeli da donose elaborate na ovjeru, saopštio je Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine.

"Izmjenjeni Zakon je stupio na snagu. Katastri primaju zahtjeve i postupaju po novoj zakonskoj odredbi. Knjižiće se svi objekti na vlasnike sa zabilježbom u listu "G" da su izgrađeni bez građevinske dozvole. Od kada smo počeli da radimo ima gužve. Izvršili smo prekompoziciju i na uštrb drugih radnih mjesta pa se nadam da ćemo do15. jula sve uknjižiti. Ima dosta posla i za geodetske firme i puno zavisi od njih da li će one uspjeti da obave svoj posao. Mada mislim da će sve uspjeti da završe jer ih ima preko sto", navodi Kovačević.

Kovačević dodaje da građani iz katastra uzimaju vlasničke listove, ovjerene geodetske elaborate nakon toga ih nose u sekretarjiate lokalnih samouprava gdje popunjavaju formulare i predaju zahtjeve za legalizaciju.

Usluge katastra se plaćaju, a Kovačević objašnjava kolike su cijene.

"Za list nepokretnosti treba izdvojiti tri eura, administrativna taksa je pet, ovjera elaborata je pet eura, sprovođenje takođe pet eura. Podaci o detaljnim tačkama od 1:1000 koštaju euro, a za podatke o detaljnim tačkama 1:2500 treba platiti 50 centi", navodi Kovačević.


IZVOR: Vebsajt CdM, 30.03.2018.


Naslov: Redakcija