Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM IZVRŠITELJIMA: Uvođenjem izvršiteljske funkcije uspostavljen je znatno efikasniji, brži i kraći postupak izvršenja sudskih presuda

02.04.2018.


U cilju efikasnije zaštite prava građana i boljeg pristupa pravdi domaće privrede i stranih investitora, Vlada Crne Gore je inicirala radikalnu reformu sistema izvršenja sudskih presuda, koja je 2014. godine rezultirala uspostavljanjem sistema javnih izvršitelja, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na otvaranju Godišnjeg savjetovanja javnih izvršitelja.

Potpredsjednik je ukazao na značaj izvršiteljske profesije i izrazio podršku za važan doprinos koji javni izvršitelji daju ostvarenju pravde i pravičnosti, kao temelja ukupnog društvenog i ekonomskog napretka Crne Gore. Objasnio je da konačna sudska presuda donešena u razumnom roku, pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, jeste neophodan, ali ne i dovoljan uslov za konačno ostvarenje pravde.

"Pravda i pravičnost se konačno ostvaruju tek ažurnim i efikasnim izvršenjem sudskih presuda, kada građani, privrednici i investitori dobiju konačno zadovoljenje pravde i ostvare prava koja su im bila uskraćena. Tek brzim i efikasnim ostvarenjem prava koja su zaštićena u sudskom postupku gradimo osjećaj pravne sigurnosti, jačamo povjerenje u vladavinu prava i dajemo mahove ukupnom društvenom i ekonomskom napretku," naglasio je Potpredsjednik.

Uvođenjem samostalnih i nezavisnih nosilaca izvršiteljske funkcije u crnogorski pravni sistem uspostavljen je znatno efikasniji, brži i kraći postupak izvršenja sudskih presuda. Osim toga, sistem javnih izvršitelja je značajno rasteretio sudove i omogućio im da se u većoj mjeri posvete rješavanju složenijih predmeta.

"Dakle, nakon četiri godine, možemo sa zadovoljstvom konstatovati da je odluka o izmještanju ovog procesa iz sudova bila ispravna. Sistem javnih izvršitelja doprinio je uspješnijem i bržem ostvarenju prava građana, dok je naš poslovni ambijent danas znatno pouzdaniji i konkurentniji", ocijenio je Potpredsjednik.

Ukazao je, takođe, i na naglašenu odgovornost koju ova važna profesija nosi, dodajući da javni izvršitelj mora biti osoba najvišeg ličnog i profesionalnog integriteta, kojoj javni interes ostvarenja pravde i pravičnosti mora biti svetinja.

"U ogromnoj većini, aktuelni nosioci izvršiteljske funkcije ispunjavaju ove zahtjevne standarde etike i pravne struke. Nažalost, proteklih godina, bilo je pojedinačnih slučajeva javnih izvršitelja koji su nesavjesnim i neodgovornim radom nanosili znatnu štetu ugledu ove značajne profesije. Podsjetiću da su prošle godine pokrenuti disciplinski postupci protiv osam javnih izvršitelja, kao i krivični postupak protiv jedne osobe, koja je do okončanja postupka udaljena iz službe", naveo je.

"U Ministarstvu pravde, koje nadzire rad javnih izvršitelja, spremni smo, dakle, da damo svu podršku i ohrabrenje časnim i stručnim nosiocima ove profesije, ali smo isto tako spremni da, u saradnji sa Komorom javnih izvršitelja, odlučno i bez bilo kakve zadrške sankcionišemo, pa i odstranimo iz službe, one javne izvršitelje koji se ogriješe o svoje moralne i profesionalne dužnosti", rekao je potpredsjednik Pažin.

Potpredsjednik je pozdravio nastojanje javnih izvršitelja da, kroz savjetovanje i dalje jačanje sopstvene profesije, dodatno doprinesu izgradnji osjećaja pravne sigurnosti kod crnogorskih građana, privrednika i investitora, kao preduslova za dalji razvoj države i stvaranje nove vrijednosti u Crnoj Gori.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 30.03.2018.


Naslov: Redakcija