Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPRAVA CARINA: Naplata carinskih prihoda manja 9,5 miliona eura

02.03.2021.


Naplata prihoda Uprave carina u januaru je bila oko 9,5 miliona eura manja u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuju zvanični podaci koje je dobila nevladina organizacija (NVO) Akcija za socijalnu pravdu.

"Tako je u januaru prošle godine, kada nije bilo koronakrize, prihodovano 48,8 miliona eura, dok je u istom ovogodišnjem mjesecu ostvareno 39,4 miliona eura. To ukazuje da je udar koronakrize na carinske prihode početkom ove godine i dalje jak. Cifre su u neto iznosima", naveli su iz te NVO.

Pojedinačno posmatrano, najveći pad zabilježen je u odnosu na naplatu poreza na dodatu vijednost (PDV), pa je u januaru prošle godine naplaćeno 28,9 miliona, a u istom periodu ove 21,5 miliona eura ili 7,4 miliona manje.

"Naplata akciza na dizel goriva u januaru prošle godine je iznosila 5,5 miliona eura, a ovog januara 4,7 miliona. Naplata akciza na mineralna ulja i goriva je prošlog januara bila 4,4 miliona, a ovog 3,7 miliona eura, dok su akcize na bezolovni benzin iznosile u oba uporedna mjeseca nešto preko milion eura", precizira se u saopštenju.

Naplata carina je u januaru prošle godine iznosila 1,5 miliona, a u istom mjesecu ove 1,2 miliona. Od akciza na uvezene cigarete prošlog januara je prihodovano 4,4 miliona eura, a ovog 4,5 miliona.

"Od akciza na alkohol i alkoholna pića prošle godine je u januaru prihodovano 450 hiljada eura, a ovog januara 425 hiljada. Prihod od poreza na kafu prošlog januara je bio oko 190 hiljada, dok je ovog januara prihodovano 230 hiljada eura", rekli su iz te NVO.

Kada su u pitanju akcize na ugalj u proizvodnji, prošlog januara je naplata iznosila 220 hiljada eura, dok je ovog bila veća i iznosila je 476 hiljada eura.

"Koronakriza već mjesecima snažno razara crnogorsku ekonomiju, a njen kraj se još ne nazire", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.02.2021.


Naslov: Redakcija