Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD 1. MARTA 2018. GODINE UVEDENI ELEKTRONSKI RECEPTI

02.03.2018.


Štampana verzija recepta isključuje se od 1. marta 2018. godine iz crnogorskog zdravstvenog sistema zbog realizacije projekta uvođenja elektronskog recepta, saopštio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgi

"Ljekari prilikom propisivanja potrebne terapije pacijentima neće izdavati papirne obrasce osim u situacijama, kako je to zakonom predviđeno, za droge i/ili psihotropne supstance, kao i za magistralne ljekove i zavojni materijal koji će se propisivati kao i do sada na ručnim receptima. Realizacija elektronskog recepta biće moguća u svim državnim i privatnim apotekama na teritoriji Crne Gore, odnosno propisani ljekovi od izabranog doktora podizaće se u apotekama uz zdravstvenu knjižicu", objasnio je Čirgić.

On naglašava da je u cilju prilagođavanja i postepenog prelaska na novi model omogućena štampa Izvještaja o propisanoj terapiji, koje će ljekari izdavati pacijentima na osnovu ličnog zahtjeva.

"To u slučajevima propisivanja većeg broja recepata (dužeg spiska propisane terapije), sa ciljem lakšeg snalaženja pacijenata prilikom realizacije recepata", napominje Čirgić.

Prema njegovim riječima, za zainteresovane privatne apoteke koje nemaju ugovor sa Fondom, odnosno koje ne koriste postojeći informacioni sistem razvijeno je zasebno informatičko rješenje u obliku namjenskog portala za uvid u elektronske recepte.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.03.2018.


Naslov: Redakcija