Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVJET ZA PRIVATIZACIJU I KAPITALNE PROJEKTE: utvrđen Predlog odluke o planu privatizacije za 2018.

02.03.2018.


Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, utvrdio je, na X sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, predsjednik Vlade Duško Marković, Predlog odluke o planu privatizacije za 2018. godinu i uputio ga Vladi na usvajanje.

Predlogom Odluke o planu privatizacije za 2018. godinu utvrđeni su ciljevi privatizacije, način i bliži uslovi i rokove za njihovo izvršenje; metode privatizacije; spisak privrednih društva sa brojem i vlasničkom strukturom akcija koji su predloženi za privatizaciju; spisak lokaliteta predloženih za turističku valorizaciju i socijalni aspekt privatizacije.

U obrazloženju Predloga odluke navedeno je da su osnovni ciljevi crnogorske ekonomske politike veći privredni rast, obezbjeđivanje novih radnih mjesta i zapošljavanje, povećavanje investicija i izvoza i stvaranje osnova za veća primanja i rast životnog standarda stanovništva uz povećanje konkurentnosti crnogorske privrede. "U tom kontekstu, osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda" – navedeno je, među ostalim, u Predlogu odluke.

Na sjednici je rečeno da ovogodišnji predlog sadrži suženu listu koja podrazumijeva samo subjekte koje su u potpunosti ili u najvećem dijelu formalno uređene odnosno u kojima ne postoje nikakvi sudski sporovi niti neriješena pitanja restitucije Kao i lokalitete i društva za koje postoji interesovanje investitora.

Dokumentom je predviđeno:

I. Početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju privrednih društava:

1. Institut "dr Simo Milošević" AD - Igalo (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija)

Predmet tendera je 56,4806% akcijskog kapitala Društva, uz obavezu društva da realizuje investicioni program i/ili dokapitalizacija; i

2. HG "Budvanska rivijera" AD Budva (prodaja akcija nakon restrukturiranja)

Predmet Tendera je prodaja 58,7334% akcijskog kapitala.

II. Valorizacija turističkih lokalniteta ili privrednih društava kroz javno privatno partnerstvo:

3. VTK "Mediteran", opština Žabljak;

4. Kolašin 1600, opština Kolašin;

5. Ada Bojana, opština Ulcinj – turistička valorizacija lokaliteta kroz razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom i dugoročni zakup ostrva Ada;

6. Uvala Masline – Bušat za rt Odrač, opština Bar;

7. Lokalitet koji se nalazi između Njivica i ušća Sutorine, opština Herceg Novi;

8. Lokalitet "Donja Arza", Herceg Novi;

9. Lokalitet "Kabala for", opština Herceg Novi;

10. Projekat turističke valorizacije lokacije "Mrkovi – Bijela Stijena", Luštica, opština Herceg Novi;

11. Projekat Turistički kompleks Ecolodge Lovćen, Nacionalni park Lovćen, Cetinje;

12. Skijalište "Savin kuk", opština Žabljak; i

13. Turistička valorizacija lokaliteta obuhvaćenih Prostornim planom posebne namjene "Bjelasica i Komovi" – Cmiljača i Žarski, opštine Mojkovac i Bijelo Polje.

III. Na osnovu predloga Vlade Crne Gore, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore na prodaju putem berze ponudiće se akcije sljedećih društava:

14. AD Papir – Podgorica; prodaja 23,9865% akcijskog kapitala;

15. AD "Agrotransport" – Podgorica; prodaja 52,4139% akcijskog kapitala;

16. HTP "Berane" AD – Berane; prodaja 15,3544% akcijskog kapitala;

17. AD "Dekor" – Rožaje; prodaja 22,5948% akcijskog kapitala;

18. AD "Metal produkt" – Podgorica; prodaja 8,3724% akcijskog kapitala;

19. AD "Montenegroturist" – Budva; prodaja 29,6706% akcijskog kapitala; i

20. "Crnagoracoop" AD – Danilovgrad; prodaja 10,6294% akcijskog kapitala.

Član Savjeta Srđa Keković izdvojio je mišljenje u vezi sa predloženom privatizacijom Instituta "dr Simo Milošević" i HG "Budvanska rivijera".

Razmotreni su upućeni Vladi na usvajanje Izvještaj o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za 2017. godinu, sa Izvještajem o sprovođenju Plana privatizacije za 2017. godinu i Izvještaj o realizaciji zaključaka Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za 2017. godinu.

Savjet je razmotrio i uputio Vladi na usvajanje Izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu Ugovora o zakupu i izgradnji, koji se odnosi na "Luštica Development" AD Tivat, Opština Tivat – projekat Luštica Bay za period 2016 – 2017. godina, koji je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. U dokumentu pripremljenom u skladu sa obavezom izvještavanja Skupštine Crne Gore, navedeno je da je ukupan iznos investicionih i drugih troškova od 2010. godine do 31. decembra 2017. godine, prema informacijama dobijenim od Luštice Development AD Tivat, iznosio 133.708.465 eura, od čega je u 2016. godini utrošeno 20.220.543 eura, dok je u 2017. godini utrošeno 40.612.695 eura. U Izvještaju se navodi da su na realizaciji projekta, na poslovima upravljanja projektom zaposlena 53 lica, od kojih je 62% iz Crne Gore, da je na gradilištu za vrijeme izvođenja radova povremeno angažovano u prosjeku dnevno oko 529 radnika uglavnom iz Crne Gore kao i da su lokalni stanovnici iz Radovića angažovani su za zanatske radove. U Izvještaju stoji da je kompanija započela proces oglašavanja radnih mjesta za potrebe hotela Chedi i marine u kompleksu Luštica Bay i da se očekuje se otvaranje ukupno oko 250 novih radnih mjesta.

Razmotrena je Informacija o aktivnostima na realizaciji ugovorne obaveze imenovanja nezavisnog revizora – "Kontrolora", u skladu sa Ugovorom o zakupu Kompleksa HTP Ulcinjska rivijera, Ulcinj i Vladi predloženo da ovlasti ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da u ime Vlade Crne Gore, kao Zakupodavca, potpiše Pismo o angažovanju kompanije PricewaterhouseCoopers sa Ugovorom o obavljanju usluga Kontrolora investicije.

Savjet je donio: Odluku o imenovanju Tenderske komisije za privatizaciju na čijem je čelu ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Odluku o imenovanju Tenderske komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta čiji je predsjednik ministar održivog razvoja i turizna Pavle Radulović i Odluku o imenovanju Komisije za imovinska pitanja kojom predsjedava zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Dragana Đuranović.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 28.02.2018.