Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SVJETSKA BANKA: Odobren zajam od 30 miliona eura

02.02.2018.


Svjetska banka (SB) odobrila je Crnoj Gori zajam od 30 miliona eura za drugi projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS 2).

"Cilj projekta je da se unaprijedi konkurentnost poljoprivrede i ribarstva kroz unaprijeđeno pružanje pomoći od države, a u cilju usklađivanja sa zahtjevima procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU)", saopšteno je iz SB.

Projekat će, kako se navodi, kroz program grantova povećati ekonomsku aktivnost u ruralni oblastima, otvoriti radna mjesta i dopuniti privatne investicije kroz doprinos koji daju korisnici.

"Projekat će takođe pružiti prijeko potrebnu podršku sektoru ribarstva i pomoći crnogorskim proizvođačima da učestvuju na evropskom tržištu i da imaju koristi od pristupa većoj potražanji za njihove proizvode", dodaje se u saopštenju.

Šef kancelarije SB za Crnu Goru, Emanuel Salinas, ukazao je da će projekat pomoći otvaranju radnih mjesta i omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede svoje životne standarde kroz obezbjeđenje javnih dobara i podrške privatnim investicijama.

Prvobitni MIDAS projekat, koji je počeo 2009. godine, postigao je značajne rezultate.

"Najuspješniji element MIDAS-a je bilo pružanje grantova koji su bili modelirani na osnovu šeme predpristupne finansijske podrške EU koja se zove IPARD, a koji su bili namijenjeni poljoprivrednim proizvođačima odnosno farmerima kroz javne institucije Crne Gore", objasnili su iz SB.

Iz SB su saopštili da je oko 660 farmera dobilo grantove koji su slični IPARD-u kako bi unaprijedili svoju poljoprivrednu proizvodnju.

"MIDAS je takođe pomogao kod jačanja institucija za pružanje podrške i usluga u oblastima bezbjednosti hrane, zdravlja životinja i ruralnog razvoja. Oba MIDAS projekta predstavljaju primjer izvrsne saradnje između crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, EU i SB", navodi se u saopštenju.

Portfelj aktivnih projekata SB u Crnoj Gori sada sadrži šest programa, sa ukupnim iznosom od 170 miliona USD.

"Oblasti u kojima se pruža podrška su upravljanje u javnom sektoru, životna sredina, poljoprivreda, obrazovanje i energetska efikasnost", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 31.01.2018.


Naslov: Redakcija