Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA CRNE GORE: Za Medijski savjet za samoregulaciju sporne su odredbe Nacrta zakona kojima se onemogućava javno iznošenje stavova o radu sudskih i tužilačkih organa, jer se njima ograničava sloboda izražavanja

02.02.2017.


Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore problematičan je u dijelu koji se odnosi na javno iznošenje stavova o radu sudskih organa. Nacrtom zakona se praktično zabranjuje svaka kritika sudova i tužilaštva i na taj način ograničava sloboda izražavanja, ocijenio je šef Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.

Ministarstvo pravde 11. januara stavilo je na javnu raspravu Nacrt zakona koji je naišao na žestoke reakcije medijske zajednice i dijela nevladinih organizacija.

"Sve javne institucije bi trebalo da budu pod lupom javnosti uključujući i sudstvo, i javnost bi trebalo da ima pravo da iskaže stav o njihovom radu. Da li će to biti kritika, odobravanje ili ponekad izlaganje poruzi kroz satire, ironiju ili humor manje je bitno. Ovako kako je definisan novi član 396a zabranjeno je kritikovati sud i tužilaštvo i čak može da se dobije zatvor do šest mjeseci ako se neko usudi da to učini. Prvi stav ovog člana predstavlja apsolutno ograničavanje slobode izražavanja", ocijenio je Vujović.

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA CRNE GORE

Član 29

Član 396a mijenja se i glasi:

"(1) Ko javno izloži poruzi sud ili državno tužilaštvo,kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci.

(2) Ko prije donošenja pravosnažne sudske odluke javnom izjavom o postupku koji je u toku prekrši pretpostavku nevinosti ili je javnu izjavu dao u namjeri da povrijedi nezavisnost suda ili da utiče na državnog tužioca u obavljanju njegove funkcije ili da na drugi način ozbiljno ometa vođenje krivičnog postupka, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(3) Ko sudiju, državnog tužioca, advokata, notara ili javnog izvršitelja silom ili prijetnjom ili na drugi način ozbiljno ometa ili spriječi u vršenju dužnosti da donese ili ne donese neku odluku ili da preduzme ili ne preduzme određenu radnju, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

(4) Ko prilikom izvršenja djela iz stava 3 ovog člana prijeti upotrebom oružja ili sudiji, državnom tužiocu, advokatu, notaru ili javnom izvršitelju nanese laku tjelesnu povredu, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina."


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.02.2017.


Naslov: Redakcija