Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: U 2015. godini podnjeta 171 tužba protiv Crne Gore


Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 2015. godine je podnijeta 171 tužba protiv Crne Gore, što je i dalje svrstava u zemlje sa visokim indeksom predstavki po broju stanovnika.

Naime, Crna Gora ima indeks predstavki od 2,07 dok je prosječan indeks država članica Savjeta Evrope 0,79.

Taj indeks je, međutim, manji nego li prethodnih godina. Kako se navodi u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava, prošle godine donesene su četiri presude o predmetima protiv Crne Gore, a povrede su pronađene u tri. Utvrđene su povrede zabog nehumanog ili ponižavajućeg postupanja, nedostatak efikasne istrage i dužina postupka, navodi se u saopštenju tog suda.

Inače, zemlje sa najvećim brojem prijava u postupku pred tim sudom su Ukrajina (21,4 odsto od ukupnog broja), Rusija (14,2 odsto), Turska (13 odsto), Italija (11,6 odsto) i Mađarska (7,1 odsto oštar porast u odnosu na 2,6 odsto u 2014. godini). Tih pet zemalja čini više od dvije trećine od ukupnog broja neriješenih predmeta.

Izvor: Vebsajt RTCG, 01.02.2016.