Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM OKUPLjANjIMA I JAVNIM PRIREDBAMA: Organizator dužan da pisanu prijavu za održavanje javnog okupljanja podnese policiji, najkasnije pet dana prije njegovog održavanja, a policijski službenici su ovlašćeni da prekinu javna okupljanja čije održavanje nije prijavljeno ili nije dozvoljeno

01.12.2020.


Nadležnosti svih državnih organa definisane su zakonom, navode iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca. Napominju da je Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama ("Sl. list CG", br. 52/2016) jasno definisano da je organizator dužan da pisanu prijavu za održavanje javnog okupljanja podnese policiji a da su policijski službenici ti koji su ovlašćeni da prekinu javna okupljanja čije održavanje nije prijavljeno ili nije dozvoljeno. S druge strane, dodaju, kao osnovno pravo i dužnost državnog tužioca jeste, gonjenje učinilaca krivičnih djela.

Iz kabineta VDT-a su reagovali na navode Uprave policije da su državna tužilaštva potpuno obesmislila rad Uprave policije.

"Napominjemo da su državna tužilaštva odbacila značajan broj krivičnih prijava, čak i one u kojima su oni kao organ nadležna za postupanje aktivno učestvovali i policijskim službenicima izdavali naloge za podnošenja krivičnih prijava, davali naloge za lišenja slobode i donosili rješenja za zadržavanje osumnjičenih lica a iste te prijave kasnije odbacivali. Oni su na ovaj način potpuno obesmisli rad Uprave policije. Uprave policije je o svim javnim okupljanjima obavještavala nadležna državna tužilaštva. U odnosu na određeni broj javnih okupljanja državno tužilaštvo je odbacilo krivične prijave Uprave policije dok je za pojedine prijave izviđaj u toku", navodi se u reagovanju UP na tvrdnje Akcije za ljudska prava.

Iz Državnog tužilaštva su ukazali da ih ni malo ne raduje činjenica da zakonom propisane nadležnosti državnih organa treba da objašnjavaju ne samo građanima i drugim organizacijama, već, kako su ukazali, upravo i državnim organima koji su, kako dodaju, dužni da te propise u praksi sprovode.

"Radi informisanja javnosti, ali i zbog potrebe podsjećanja državnih institucija, napominjemo da je Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama jasno definisano da je organizator dužan da pisanu prijavu za održavanje javnog okupljanja podnese policiji, najkasnije pet dana prije njegovog održavanja, a da su policijski službenici ti koji su ovlašćeni da prekinu javna okupljanja čije održavanje nije prijavljeno ili nije dozvoljeno", navodi se u saopštenju VDT-a.

Ističu da je istim Zakonom precizirano, "da su policijski službenici ovlašćeni da prekinu javna okupljanja ako postoji ugrožavanje zdravlja, prava drugih lica ili ako nastupi opasnost po život i zdravlje učesnika javnog okupljanja ili drugih lica".

Sve su to, kako navode, zakonom definisane nadležnosti policijskih službenika.

S druge strane, dodaju, kao osnovno pravo i dužnost državnog tužioca, definisano zakonom, jeste gonjenje učinilaca krivičnih djela.

"Državni tužilac odgovoran je za rad u predmetu u kom postupa i nezavistan u svom radu i donošenju odluke. Pored navedenog, ukazujemo da je zakonom definisana stvarna i mjesna nadležnost državnih tužilaštava", dodaju iz VDT-a.

Napominju da podnosioci krivičnih prijava, ukoliko nijesu zadovoljni odlukom kojom se određena krivična prijava odbacuje, mogu da podnesu pritužbu neposredno višem državnom tužilaštvu, kojom se zahtijeva preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

"Ne želimo da vjerujemo da su sve učestaliji pokušaji prebacivanja odgovornosti na adresu Državnog tužilaštva odraz želje za pozicioniranjem u aktuelnoj društvenopolitičkoj situaciji. Za Državno tužilaštvo, kao što bi trebalo da bude i za sve državne institucije, jedina mjera postupanja jesu Ustav i zakonski propisi. Tako je bilo, tako će i biti, u svakom društvenopolitičkom ambijentu", zaključuje se u saopštenju VDT-a.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 24.11.2020.


Naslov: Redakcija