Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Od legalizacije najmanje 40 miliona

01.12.2017.


Ministar turizma i prostornog planiranja Pavle Radulović, ukazao je da se u narednoj godini očekuje 40 miliona eura prihoda od legalizacije divljih objekata, ukoliko opštine budu radile svoj dio posla.

On je na Odboru za turizam, ekologiju, poljoprivredu, prostorno planiranje, koji je podržao državni budžet za narednu godinu, ukazao da je projekcija od 40 miliona "veoma konzervativna, bez obzira što se radi o prvoj godini primjene Zakona o planiranju i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 64/2017)".

Kako je rekao, sve je spremno za početak legalizacije, a opštinama je ostalo samo da donesu odluku o visini naknada za komunalno opremanje.

"Poslao sam urgenciju opštinama da donesu tu odluku. Niko nije poslao odgovor na prvo pismo, pa sam zbog toga poslao urgenciju", ukazao je Radulović i dodao da su svjesni kapaciteta velikog dijela opština, zbog čega im je sve pripremljeno.

Prema njegovim riječima, opštinama je sada ostalo da motivišu građane da prijave nelegalne objekte.

"Trebalo bi da su građani do danas i sami pročitali zakon i shvatili da će im opštine napraviti mnogo veću uslugu ukoliko ih ubijede da prijave nelegalne objekte, nego da ostanu neprijavljeni", dodao je ministar.

Radulović je ukazao da je Ministarstvo u ponedjeljak preuzelo inspekciju i inspektorima podijelilo legitimacije i pečate.

Kako je rekao, nada se da će građani shvatiti da se ne isplati izbjegavati legalizaciju.

"Doživjeće i pljenidbu imovine zbog ogromne takse na nelegalni objekat, ukoliko ga sami ne uklone. Te objekte država neće uklanjati, nego će im propisati ogromnu taksu", objasnio je Radulović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.11.2017.


Naslov: Redakcija