Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ELEKTRONSKOM POTPISU I USLUGAMA CERTIFIKOVANJA: Usvajanje zakona očekuje se početkom 2017. godine

01.12.2016.


Crna Gora je, u posljednjih par mjeseci, napravila značajan iskorak ka inicijativi uvođenja i primjene elektronskog poslovanja, a početkom naredne godine očekuje se usvajanje zakona koji uređuje tu oblast, saopštio je predstavnik Vlade, Stevan Ljumović.

On je na poslovnom skupu pod nazivom "Izazovi elektronskog poslovanja", naveo da se bez zakonskog okvira ne može ući u elektronsko poslovanje, te da sve što je do sada Crna Gora uradila na tom polju usaglašeno sa tekovinom Evropske unije (EU).

"To govori izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore za prošlu godinu. Mislim da će i izvještaj za ovu godinu tako nešto potvrditi i očekujemo da će naredne godine Poglavlje 10, koje tretira informaciono-telekomunikaciono društvo, biti zatvoreno", rekao je Ljumović.

Nacrt zakona o elektronskom potpisu i uslugama certifikovanja je, kako je naveo, u kratkom roku dobio saglasnost EK.

"Očekujemo njegovu brzu skupštinsku proceduru i da početkom godine bude usvojen taj zakon", saopštio je Ljumović.

On je objasnio da taj zakon uvodi dvije vrste usluga, među kojima je elektronski pečat.

"Ono što je jako bitno za elektronsko poslovanje, pogotovo u domenu završnih dokumenata, je završni dokument u elektronskoj formi. Tako da je elektronska dostava nešto što je jako bitno", naveo je Ljumović.

Na skupu je konstatovano da je Crna Gora većim dijelom pripremljena za poslovanje bez papira, ali joj, nedostaje adaptacija zakonske regulative koja se odnosi na digitalizaciju. Potrebno je prilagoditi zakone o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i o upravnim postupcima, kako bi mogli raditi sa elektronskim računima. 


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.11.2016.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija