Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O VOLONTIRANJU: Savjet za saradnju organa državne uprave i NVO podržao Nacrt zakona

01.11.2019.


Na sedmoj sjednici Savjeta za saradnju organa državne uprave i NVO, kojim je predsjedavala ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, razmotren je Nacrt zakona o volontiranju.

Ovim zakonom uređuju se, podsticajne mjere za promovisanje i razvoj volontiranja, prava i dužnosti volontera i organizatora volontiranja, i druga pitanja od značaja za razvoj i promovisanje volontiranja.

Savjet je podržao predstavljeni Nacrt zakona o volontiranju, te sugerisao Ministarstvu rada i socijalnog staranja, obrađivaču propisa, da još jednom razmotri članove 1, 5 i 10 iz Nacrta u pravcu stvaranja adekvatne pravne osnove za dalji razvoj volontiranja i kreiranja podsticajnih mjera za organizatore volontiranja i volontere. Pohvaljeno je normiranje volontiranja kao dobrovoljnog i besplatnog ulaganja vremena, znanja i vještina kojima se obavljaju aktivnosti u korist drugih lica i za opštu dobrobit društva, kao i namjera obrađivača da se prevenira zloupotreba volontiranja i volontera. Savjet je preporučio da je, po donošenju zakona u Skupštini, potrebno inicirati kreiranje Programa podsticajnih mjera.

Izrada Zakona o volontiranju jedna je od mjera Akcionog plana Strategije unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje NVO.

U nastavku je razgovarano o primjeni Zakona o nevladinim organizacijama i pratećih podzakonskih akata, te je dogovoreno da naredna sjednica Savjeta bude tematska i posvećena analizi odredbama ovih akata, čija se primjena u praksi pokazala izazovnom, ali i svim aspektima koji utiču na analizu efekata primjene novog modela finasniranja projekata NVO u skladu sa pomenutim Zakonom. U odnosu na dinamiku objave odluka o raspodjeli na osnovu Javnih konkursa objavljenih u 2019. godini, još jednom je ukazano da ista nije na zadovoljavajućem nivou, te da treba ponoviti preporuku Savjeta da se predmetne odluke donose u razumnom roku.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo javne uprave, 29.10.2019.


Naslov: Redakcija