Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNIM DJELATNOSTIMA: Disparitet u cijenama u oblasti komunalnih usluga, odnosno proizvoda za pravna i fizička lica, uskladiće se u periodu od pet godina

01.11.2019.


Niko neće "peglati" cijene vode na nivo građana, niti na nivo privrede, već na realnu cijenu, poručio je u Skupštini ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je istakao da se Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, o kojem je završena rasprava, produžava vrijeme za eventualne korekcije.

"Moramo naći način da stabilizujemo sisteme kojima upravljamo. Ovim zakonom koji je u proceduri produžavamo vrijeme koje nam treba da eventualno ispeglamo cijene", ukazao je Radulović.

Predlogom zakna, kako su mediji nedavno saopštili, cijene vode i komunalija za domaćinstva će poskupiti, te da će se u narednih pet godina izjednačiti sa cijenama koje plaćaju firme.

"Predlogom zakona daje se rok od pet godina u kojem bi se cijene postepeno izjednačavale. Uticaj izjednačavanja cijena komunalnih usluga za pravna i fizička lica relevantan je samo za djelatnost vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama za koje su korisnici najviše zainteresovani", ukazao je Radulović.

On je objasnio da su se, prilikom predlaganja zakona, rukovodili opštim interesom, težeći da izbjegnu nagli udar na standard stanovništva.

Zbog toga se predlaže da se disparitet u cijenama u oblasti komunalnih usluga, odnosno proizvoda za pravna i fizička lica, uskladi u periodu od pet godina, ukazao je Radulović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da ne može biti diskriminacije na tržištu.

"Ono u čemu se nećemo složiti je intencija da se cijene izjednačavaju na način što će se građanima cijene povećavati do nivoa usluga koje se fakturišu pravnim licim. Ministarstvo finansija je vama dostavilo mišljenje na ovaj predlog akta u kome vas upozorava da bi višestruko povećanje cijena komunalnih usluga za fizička lica imalo direktan negativan uticaj na standard građana Crne Gore i da se razmotre sve mogućnosti i ulože dodatni napori da se sve to prevaziđe. Izjednačavanje cijena svakako da, ali na način da se sada visoke cijene usluga za pravna lica spuste do nivoa cijena usluga za fizička lica", rekao je Damjanović.

Ministar je istakao da je prvi razlog zbog kojeg se pristupilo izmjenama i dopunama zakona hitno rješavanje pitanja cijena komunalnih usluga za pravna i fizička lica, odnosno utvrđivanje dodatnog roka za izjednačavanje cijena.

"Drugi razlog je preciziranje uslova za rad Regulatorne agencije za energetiku u dijelu licenciranja i utvrđivanja cijena usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, kao i preciznije utvrđivanje pravnog osnova za donošenje podzakonskih akata u njihovoj nadležnosti", ukazao je Radulović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.10.2019.


Naslov: Redakcija