Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POGLAVLJA 23 I 24: Sudstvo preduzima napore u ostvarivanju ključnih ciljeva

01.11.2019.


Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ukazala je da sudstvo kao važan nosilac obaveza u ključnim pregovaračkim poglavljima 23 i 24 preduzima napore u ostvarivanju ključnog cilja.

"U ovom procesu smo zbog suštinske evropske pravne tekovine i njene primjene, a ne zbog ispunjavanja obaveza u vremenskim okvirima i poštovanja birokratskih pravila. Zato kažemo potvrdno Da pravilima i standradima svojstvenim evropskim državama, a Ne prehvatanju testnih i privremenih rješenja radi dobijanja štrika u tabeli. U cilju zaštite legalizma tražim od vas podršku da uprkos svim izazovima na međunarodnom, ali i unutrašnjem planu nastavimo sa svim aktivnosima još žešćim tempom, jer smo se već uvjerili da je pravosudni sistem koji je osnažen evropskim standardima i objektivnim kriterijumima pouzdaniji. To je i u interesu vladavine prava onih koji traže i očekuju pravdu u Crnoj Gori", ukazala je Medenica.

Ona je ocijenila je da se često događa da tuđe mane lakše vidimo nego svoje.

"Vjerujem da smo samokritični, svjesni svojih dostignuća i spremni da usavršavamo svoja znanja. Ne dozvolimo da na nas utiču spoljašnji događaji u procesu pristupanja zajednici evropskih naroda", ukazala je Medenica.

Prema njenim riječima sudstvo se uspješno bori sa svim problemima sa kojima se susreću pravosuđa države u tranzicionim društvima.

Ona je ukazala da država mora obezbijediti adekvatne preduslove za očuvanje nezavisnosti sudija, koji se prvenstveno ogledaju u zaštiti autoriteta suda i sudije, kao i obezbjeđenja njegove finansijske samostalnosti i dostojanstvenih uslova za rad.

"Istorija crnogorskog sudstva je svjedok vremena, svijetlo istine... naši prethodnici ostavili su legat kao svetu vrlinu za sve što dolazi, ali i obavezu da naše sudije budu više učeni nego snalažljivi, više poštovani nego voljeni, više obazrivi nego samopouzdani. Sudska nezavisnost je preduslov za očuvanje vladavine prava i osnovna garancija pravičnog suđenja", ukazala je Medenica na svečanom zasijedanju održanom u Budvi povodom Dana crnogorskog sudstva.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je istakao da je uloga suda ostala ista, da čitavo društvo zrači stabilnošću, rješavajući sporne, a ponekad i konfliktne situacije u društvu.

Ministar pravde je ukazao da su danas drugi izazovi pred sudskom vlašću.

"Prvi je potreba da se poštuje i unapređuje etički kodeks sudija. Etika je ishodište prava, sudija mora i jeste etički utemeljen, sudija je izraz dostojanstva kao dvosmjernog procesa od suda ka građanima obratno", ukazao je Pažin.

Naglasio je da sudija mora da ima dostojanstvo i ono ga obavezuje da čovjeka uvijek posmatra kao krajnji cilj, a nikada kao sredstvo.

"Drugi izazov je da se na valjan način apsorbuju standardi evropskih sudova, prije svih Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog suda pravde kroz sudske precedente. Vrjednosti koje su evropske su nam zajedničke, one su most za apsorbovanje precedenata evropskih sudova u naš pravni sistem, kao sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka", naglasio je Pažin.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Vuk Lajović, 29.10.2019.


Naslov: Redakcija