Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA CRNE GORE I A2A PRIBLIŽILI STAVOVE O DALJOJ SARADNJI U ELEKTROPRIVREDI


Predstavnici Vlade Crne Gore i italijanske kompanije A2A su uspjeli da približe stavove u pregovorima o daljoj saradnji u okviru suvlasničkog odnosa u Elektroprivredi (EPCG).

Nezvanično je dogovoreno da će crnogorska strana poslati u Milano novu ponudu, o kojoj će se izjasniti menadžment italijanske kompanije, koja u EPCG ima 41,7 odsto akcijskog udjela.

30. septembra 2015. godine je bio četvrti rok za postizanje dogovora o jednoj od četiri opcije o kojima se pregovara skoro punu godinu.

Do sada je najizglednija, odnosno opcija o kojoj se najviše pregovaralo, bila izlazak A2A iz EPCG, odnosno prodaja njihovog udjela Vladi, koja trenutno posjeduje 57 odsto akcijskog kapitala.

A2A je prije šest godina svoj udio platila 435 miliona eura, a do sada se pregovaralo o sumi koja se kreće oko 260 miliona eura za akcijski kapital, kao i o roku otplate, jer Vlada nastoji da isplatu partnera "rastegne" na šest godina.

Crna Gora bi, ukoliko ova opcija pobijedi, mogla ostati bez investitora koji je jedna od najvećih javnih energetskih kompanija u Italiji, vlasništvo gradova Milano, Breša i Bergamo.

Problem je što bi taj investitor otišao nezadovoljan, jer do ove godine nije imao ni centa povrata uloženog kapitala, čime su nezadovoljni vlasnici A2A.

Pregovara se i o drugim opcijama, koje obuhvataju produžetak menadžerskog ugovora za A2A, uspostavljanje mješovitog menadžmenta i zadržavanje vlasničkog udjela A2A, ali bez menadžerskih funkcija.

Najveći kamen spoticanja, osim činjenice da nije bilo povrata kapitala, je zahtjev crnogorske strane da se gradi drugi blok Termoelektrane (TE)u Pljevljima.

Italijani ne žele nova ulaganja u Crnoj Gori, jer smatraju da su ostali bez povrata kapitala zbog promjene regulatornog ambijenta. Uz to, ne žele da učestvuju u izgradnji TE, kad su već obavezani da gase svoje termocentrale u Italiji zbog sporazuma o povećanju udjela zelene struje u proizvodnji i distribuciji.

S druge strane, Vlada insistira na izgradnji drugog bloka, jer se postojeći mora ugasiti 2021. godine. Time bi Crna Gora ostala bez trećine sopstvenih elektrana. S druge strane, elektroenergetski sistem zasnovan isključivo na obnovljivim izvorima je nestabilan, jer zavisi od neprihvatljivo visokog učešća kiše, odnosno sunca i vjetra u proizvodnji, pa mu termoelektrana daje stabilnost.

Aktuelni menadžment je na javnom tenderu za izgradnju drugog bloka izabrao češku Škodu Prahu, koja bi to postrojenje snage 254 megavata (MW) izgradila za 338 miliona. Vlada je italijanskoj strani ponudila formiranje novog preduzeća za izgradnju drugog bloka, u kojem bi A2A imala petinu udjela i isto toliko troškova.

Izvor: Vebsajt RTCG, 30.09.2015.