Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Obavezan što skoriji završetak Liste ljekova


Obaveza Ministarstva zdravlja je da se Lista ljekova što prije završi, jer se njenom primjenom očekuje značajno smanjenje potrošnje sredstava za ljekove, koje se neće odraziti na kvalitet zdravstvene zaštite, saopštila je sekretarka Ministarstva Nina Milović.

Milović je rekla da je postupak izrade Liste ljekova složen i zahtjevan proces.

Prema njenim riječima, u cilju ostvarivanja ušteda ove godine sprovedene su pripremne aktivnosti za reviziju postojeće Liste ljekova.

Ministarstvo je nakon toga, u avgustu objavilo poziv za podnošenje zahtjeva za stavljanje lijekova ili dijetetskog proizvoda na Listu lijekova.

Ona smatra da je vrijeme utvrđeno javnim pozivom sasvim dovoljno za pribavljanje potrebne dokumentacije.

"Ministarstvu zdravlja je u interesu da se ponudi što više ljekova/dijetetskih proizvoda, jer će se samo na taj način dobiti odgovarajuća Lista ljekova, a sve u interesu pacijenata i obezbjeđivanja kvalitetne zdravstvene zaštite", kazala je Milović.

Ona je naglasila da je, i nakon formiranja Liste ljekova i njenog objavljivanja, ona podložna promjenama i može da se revidira po ukazanoj potrebi.

"Lista ljekova, kao akt koji će Vladi biti predložen za donošenje, sačiniće se prema pravno-formalnom valjanom aktu-Uredbi, a ovaj postupak je u pripremnoj fazi, pa se ne može govoriti o manjkavosti i nedostacima njegovog ishoda, a svi procesi i aktivnosti koje sprovode državni organi, pa i ovo Ministarstvo, su javni i podložni svakoj vrsti kontrole i nadzora", navela je Milović.

Izvor: Vebsajt RTCG, 31.08.2016.