Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NATO: Crna Gora da nastavi borbu protiv kriminala

01.08.2017.


Članstvo Crne Gore u Alijansi važan je korak u reformama, ali nije kraj puta, jer se država obavezala na nastavak aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i dostizanju najviših standarda u primjeni vladavine prava, poručeno je iz NATO-a.

„Pristupanjem Crne Gore Aijansi poslata je poruka drugim državama koje žele članstvo – da ako zemlja ide putem reforme, prihvata demokratiju i vladavinu prava i dokazuje spremnost i sposobnost da doprinese našoj kolektivnoj odbrani, onda se i ona može pridružiti Alijansi“, rekao je portparol NATO-a, Pirs Kazalet.

On je ocijenio da je crnogorsko članstvo dobro za Crnu Goru, NATO, za stabilnost Zapadnog Balkana i međunarodni mir i bezbjednost.

„Crna Gora je napravila značajan napredak u reformama na svom putu ka članstvu u NATO-u. Nedavni pristup Crne Gore Alijansi je važan korak, ali to nije kraj puta. Crna Gora se obavezala da će nastaviti da radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da demonstrira najviše moguće standarde u primjeni vladavine prava“, rekao je Kazalet agenciji MINA.

On je naveo da je Crna Gora tokom godina daje vrijedan doprinos evroatlantskoj bezbjednosti, i dodao da je NATO zahvalan na tome.

„Crnogorske snage su služile i nastavljaju da služe časno u Avganistanu. Učešće Crne Gore u misijama i vježbama koje predvodi NATO doprinijelo je profesionalizaciji crnogorskih snaga bezbjednosti i jačanju njihovih sposobnosti za efikasno djelovanje, zajedno sa drugim saveznicima NATO-a i partnerima“, dodao je Kazalet.

On pozdravlja, kako je rekao, dugoročne doprinose Crne Gore NATO prisustvu u Avganistanu.

„Crna Gora takođe doprinosi oko 1,2 miliona USD povjerilačkom fondu NATO-a za finansijsku održivost Avganistanske nacionalne armije. To su konkretni primjeri važne uloge Crne Gore u očuvanju evroatlantske bezbjednosti“, kazao je Kazalet.

On je podsjetio da je nedavno zatraženo još nekoliko hiljada vojnika za za podršku misiji Odlučna podrška (Resolute Support) u Avganistanu, u cilju rješavanja nekih nedostataka i kako bi se osigurao nastavak pružanja pomoći koju traže avganistanske snage bezbjednosti.

„Na sastanku ministara odbrane NATO-a 29. juna, nekoliko saveznika i partnera saopštilo je da će doprinijeti novim trupama. Proces generisanja snaga je u toku, a očekujemo da će u narednom periodu biti ostvaren veći napredak“, naveo je Kazalet.

Podsjetio je da se NATO ne vraća u borbenu ulogu u Avganistanu, a da će Avganistanci nastaviti da imaju punu bezbjednosnu odgovornost da zaštite svoje stanovništvo, obezbijede svoju zemlju i ne pruže sigurno utočište međunarodnim teroristima.

Kad je u pitanju modernizacija vojne opreme crnogorske vojske, on je kazao da nabavka takve opreme ostaje ekskluzivno, suvereno pravo svake nacije.

„Ovaj princip se, naravno, odnosi i na Crnu Goru. Na kraju, važno je da crnogorske snage održavaju visok nivo interoperabilnosti sa drugim nacionalnim bezbjednosnim snagama, u skladu sa standardima NATO-a“, dodao je Kazalet.

On je pozdravio posvećenost Crne Gore povećanju troškova za odbranu. „Ova posvećenost je jasna i čvrsta demonstracija posvećenosti zemlje evroatlantskoj bezbjednosti i pravičnom dijeljenju tereta u okviru Alijanse“.

Odlučni su, kako je rekao, da pomognu zemljama regiona da sprovedu stvarne reforme u korist svojih građana, bez obzira na to da li žele da se pridruže NATO-u ili ne. „Poštujemo njihov izbor, koji god da je“.

Politika otvorenih vrata NATO-a je, ocijenio je on, istorijski uspjeh.

„Zajedno sa proširenjem EU, proširila je stabilnost i prosperitet u Evropi. Što se tiče Balkana, dokazi su pred nama. Zemlje regiona koje su se pridružile Alijansi postale su izvoznici stabilnosti na Balkan i šire. Stabilan Balkan je u interesu svih“, rekao je Kazalet.


IZVOR: Vebsajt CdM, 31.07.2017.


Naslov: Redakcija