Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UNIVERZITET CRNE GORE NAPREDOVAO NA WEBOMETRICS LISTI

01.08.2017.


Univerzitet Crne Gore nastavio je da napreduje na referentnim svjetskim listama, pa je tako za 79 mjesta popravio skor na julskoj listi svjetskih univerziteta Webometrics, gdje se nalazi na 2.370 poziciji od ukupno 11.992, saopšteno je iz te obrazovne ustanove.

UCG, kako su kazali, od januarskog izdanja Webometricsa popravio je pozicije i u parametrima „otvorenost“ i „prisustvo“, koji se uz „uticaj“ i „izuzetnost“ uzimaju u obzir prilikom rangiranja.

Podaci za julsko izdanje Webometrics liste prikupljeni su u prvih 20 dana jula, a obuhvaćeno je više od 24 hiljade institucija visokog obrazovanja širom svijeta.

Objavljivanjem svjetske rang liste univerziteta urednici Webometrics liste žele, kako navode, da motivišu istraživače i institucije visokog obrazovanja da objavljuju sadržaje na webu koji tačno prikazuju njihove naučno-istraživačke aktivnosti.

"Nastavak dobrog pozicioniranja Univerziteta Crne Gore na Webometrics listi jedan je od rezultata trogodišnjih reformi državnog univerziteta. Osim novog modela studija usklađenog sa standardima Evropskog prostora visokog obrazovanja, u reformi je posebna pažnja posvećena internacionalizaciji Univerziteta, akademskoj mobilnosti, podizanju kulture publikovanja rezultata naučnoistraživačkog rada u vodećim naučnim časopisima, ali i podsticanju međunarodne prepoznatljivosti istraživača i naučnoistraživaćkih timova", kazali su iz UCG.

Oni su podsjetili da su nedavno napredovali za 616 mjesta na prestižnoj “Top Universities by Google Scholar Citations” listi, gdje zauzima 1.594 poziciju sa 19.937 citata.

"Webometrics rangiranje svjetskih univerziteta je inicijativa Cybermetrics Lab - istraživačke grupe koja pripada najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), a ujedno je i među prvim istraživačima u Evropi", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 31.07.2017.


Naslov: Redakcija