Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I RURALNOG RAZVOJA: Doneta nova naredba o mjerama za sprječavanje širenja bolesti kvrgave kože goveda, a određena područja proglašena zaraženim ili ugroženim od ove bolesti


Nova naredba objedinjava sve do sada donijete naredbe o zabrani uvoza goveda i proizvoda od goveda iz zemalja u kojima je bolest registrovana, propisana je obaveza vakcinacije svih goveda na teritoriji Crne Gore, kao i sve mjere koje se sprovode.

Tekst Naredbe možete pogledati ovdje (ONLINE)

Takođe, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva polјoprivrede i ruralnog razvoja proglasila je djelove teritorija opština Kolašin, Rožaje i Plav zaraženim područjem, a dio teritorija opština Kolašin, Rožaje, Plav i Andrijevica ugroženim područjem od naročito opasne zarazne bolesti kvrgave kože - Lumpy Skin disease (LSD).

Na ovim područjima sprovodiće se sve neophodne mjere za sprječavanje širenja, suzbijanja i iskorjenjivanja bolesti u skladu sa Zakonom o veterinarstvu ("Sl. list CG", br. 30/2012, 48/2015 i 57/2015 - dr. zakon), instrukcijama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i standardima i preporukama Svjetske organizacije za zdravlje životinja i (OIE) i Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA).

Izvor: Izvor: Vebsajt Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, 29.07.2016.