Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CG OTVORILA PREGOVARAČKO POGLAVLJE 8 - KONKURENCIJA

01.07.2020.


Crna Gora otvorila je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu posljednje, osmo poglavlje u pregovorima s Evropskom unijom. U pitanju je Poglavlje 8 - Konkurencija.

Komentarišući otvaranje Poglavlja 8, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ukazao je da je to "jasan signal posvećenosti Evropske unije Zapadnom Balkanu".

"Izražavam zadovoljstvo što je Crna Gora otvorila posljednje poglavlje - Konkurencija, u pristupnim pregovorima sa EU. To je jasan signal naše posvećenosti Zapadnom Balkanu i politici proširenja", naveo je Varhelji.

On je ukazao i da se sada potrebno fokusirati na reforme, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi Crna Gora mogla dalje da napreduje na putu ka EU.

Predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik čestitao je Crnoj Gori na otvaranju važnog pregovaračkog poglavlja s EU.

"Osam godina otkamo je Crna Gora počela pregovore o pristupanju EU - neophodno je ostati fokusiran u sprovođenju unutrašnjih reformi, kako bi počelo uspješno zatvaranje svih poglavlja", poručio je Bilčik.

Direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera porucila je da je otvaranje poglavlja važan korak za Crnu Goru.

"Sada je fokus na ispunjavanju prelaznih mjerila u oblasti vladavine prava", navela je ona.

Podsjećamo, Poglavlje Konkurencija obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć.

Pregovori u tom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije, što doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza.

Zvaničan početak pregovora u posljednjem poglavlju potvrda je posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji s jedne strane, kao i spremnosti EU da njena vrata i dalje budu otvorena za države koje ispunjavaju obaveze na putu prema članstvu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.06.2020.


Naslov: Redakcija