Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA CHF U EURE EUR: Prijedlogom zakona osim komercijalnih banaka obuhvaćena su i treća lica na koje su banke prenijela svoja potraživanja. Izmjene predviđaju i da je Ministarstvo finansija eksplicitno kao državna institucija nadležna za tumačenje Zakona, a uvedene su i kaznene odredbe


Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je parlamentu da usvoji Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR, koji je podnio poslanik Nebojša Medojević.

Prijedlogom zakona, koji je u skupštinsku proceduru predat po skraćenom postupku, obuhvata i treća lica, osim komercijalnih banaka.

"Dodali smo kao obveznike Zakona i treća lica na koje su banke prenijela svoja potraživanja. Ta treća lica ponašaju kao banke, odnosno obračunavaju kamatu, prave planove otplate, komuniciraju sa klijentima, ali do sada nijesu potpadala pod kontrolu Centralne banke CBCG", rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, od 130 miliona eura kredita, 100 miliona eura je nezakonito i sumnjivo Hypo Alpe Adria banka (HAAB) prenijela na treće lice HETA, koja, kako tvrdi Medojević, neće da primijeni Zakon.

"CBCG smatra da nema ovlašćenja da kontroliše tu firmu, koje se ponaša kao banka", dodao je Medojević.

Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR ("Sl. list CG", br. 46/2015 - dalje: Zakon) usvojen je 31. jula 2015. godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji.

Predloženim izmjenama i dopunama se uvodi i obaveza da za one korisnike koji su kredite otplatili po starom zakonu, odnosno prije stupanja na snagu Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, i koji su u pretplati, da im HAAB vrati tu razliku.

Izmjene predviđaju i da je Ministarstvo finansija eksplicitno kao državna institucija nadležna za tumačenje Zakona, a uvedene su i kaznene odredbe.

Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

Medojević je naveo slučaj jednog klijenta koji je podigao kredit u vrijednosti 140 hiljada eura, od čega je vratio 135 hiljada eura.

"Stan koji je kupio za taj kredit mu je oduzet i još je dužan 140 hiljada eura za kredit", saopštio je Medojević i dodao da je situacija veoma ozbiljna i da se klijenti nalaze u teškoj situaciji.

Odbor je usvojio i Prijedlog zaključaka povodom razmatranja izvještaja CBCG o nadzoru nad primjenom Zakona, koje je takođe podno Medojević.

Zaključcima se konstatuje spora i nedosljednja primjena Zakona i prebacivanje odgovornosti nadzora nad njegovom primjenom između nadležnih državnih institucija.

Zaključcima se, između ostalog, pozivaju specijalni i državni tužilac da dostave informacije po krivičnim prijavama koje su podnesene u tom postupku.

Izvor: Vebsajt CdM, 30.06.2016.