Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA: Organi se ne mogu uzeti bez usaglašene dozvole porodice, dok se organi ne mogu uzimati ni od pokojnika koji nemaju užu porodicu


Ljekari neće moći da uzimaju organe pokojnika u svrhu liječenja, bez usaglašene dozvole porodice. Iz Ministarstva zdravlja navode su da se organi ne mogu uzimati ni od pokojnika koji nemaju užu porodicu.

Skupština je usvojila Zakon o presađivanju ljudskih organa, koji sadrži pretpostavljenu saglasnost o doniranju. To znači da su svi građani donori, osim ako tokom života ne potpišu izjavu da to ne žele da budu, ili ako se nakon smrti porodica tome usprotivi.

Na pitanje šta će se dogoditi ako članovi porodice imaju različito mišljenje o doniranju, iz Ministarstva su odgovorili da je potrebna usaglašena izjava.

"Uzimanje organa može se izvršiti samo na osnovu pisane saglasnosti jednog od lica, po redosljedu članova uže porodice, koji je propisan ovim Zakonom, i to bračni, odnosno vanbračni supružnik, djeca, roditelji, braća, sestre, usvojenik, usvojilac i staratelj... Pisana saglasnost se daje na osnovu usaglašene volje članova uže porodice...".

Izvor: Vebsajt Vijesti, 30.06.2016.