Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SAVJET STRANIH INVESTITORA: Poslovno okruženje nepromijenjeno


Investiciona klima i poslovno okruženje u Crnoj Gori nijesu se u 2014. godini promijenili u odnosu na prethodnu, ocijenili su predstavnici Savjeta stranih investitora (SSICG) i dodali da stagnacija ipak šalje poruku da ima još prostora za poboljšanje. Član Upravnog odbora SSICG, Szabolcs Horvath je, predstavljajući šesto izdanje Bijle knjige, rekao da je indeks, koji predstavlja procjenu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u Crnoj Gori, iznosio 6,3 i da se nije promijenio u odnosu na prethodnu godinu.

"To je, prema našoj percepciji, jedan prihvatljiv nivo, ali stagnacija ipak šalje poruku da ima još prostora za poboljšanje, a posebno u ovoj godini, koja će biti veoma teška. Dakle moramo da uložimo dodatne napore kako bi poboljšali konkurentnost crnogorske privrede", naveo je Horvath.

Bijela knjiga, ključni dokument koji izdaje SSICG, ukazuje na glavne izazove sa kojima se ulagači suočavaju u poslovanju na crnogorskom tržištu. SSICG je u najnovijoj Bijeloj knjizi dao 92 preporuke.

U oblasti tržišta rada, oporezivanja i korporativnog upravljanja članovi SSICG su uočili napredak, dok vladavina prava i razvoj nekretnina bilježe negativne trendove. Kada je u pitanju ocjenjivanje po sektorima, pokazatelji za turizam i bankarstvo su porasli, za telekomunikacije i informaciono-komunikacione tehnologije (ICT) su stabilni, dok su za oblast proizvodnje pali.

Horvath je saopštio da je SSICG imao pozitivnu saradnju sa crnogorskom Vladom prilikom izrade preporuka, ali da se još čeka da se više preporuka integriše u neka rješenja izvršne vlasti.

On je, kao jedan od primjera, naveo Zakon o strancima ("Sl. list CG", br. 56/2014 i 28/2015), koji je početkom ove godine izmijenjen, nakon čega je 1. aprila počeo da se primjenjuje, da bi se, ubrzo zatim, odložila primjena pojedinih odredbi do 1. novembra.

"Vjerujemo da prilikom izmjena tog zakona nijesu uzeti u razmatranje kometari svih zainteresovanih subjekata i da je taj akt donesen malo na brzinu, mada razumijemo namjeru Vlade po pitanju tog zakona. Međutim, rezultat tog zakona je na neki način proizveo nesigurnost među stranim investitorima i potencijalnim ulagačima", rekao je Horvath.

On je ocijenio da je Vlada, odlaganjem primjene odrđenih odredbi, dala Savjetu i drugim subjektima mogućnost da sarađuju po tom pitanju, kako bi se došlo do boljih rješenja.

"Što se tiče onih uobičajenih oblasti u kojima smo naveli određene preporuke, to su uglavnom one oblasti koje su već i ranijih godina pominjane - zapošljavanje, pitanje oporezivanja, nekretnine, dozvole hipoteke, korporativno upravljanje i vladavina prava", saopštio je Horvath.

Izvor: Vebsajt RTCG, 30.06.2015.