Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: Održane sednice Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje


Peta zajednička śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije na zajedničkoj śednici održanoj 30. juna 2015. godine razmotrili su Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2014. godini.

Izvještaj je predstavio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, koji je izložio aktivnosti Ministarstva u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija, bilateralnih i multilateralnih odnosa, ekonomske diplomatije, saradnje sa iseljenicima i administrativnim kapacitetima. Ministar je istakao da je u prošloj godini otvoreno devet pregovaračkih poglavlja, a da je na planu integracije u NATO, Crna Gora nastavila aktivno sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza iz evroatlanske agende. Ministar je naglasio i važnost rada na tekstu zakona koji će bliže urediti pitanje saradnje sa iseljenicima.

Poslanici su se interesovali za dinamiku ostvarivanja napretka u procesu pregovora sa EU, aktivnosti usmjerene na završetak procesa demarkacije granica, kao i za način vođenja evidencije iseljenika čije se uspostavljanje planira. Na śednici je ukazano na potrebu intenziviranja ekonomske diplomatije, daljeg jačanja diplomatsko-konzularne mreže, ali je i pohvaljena državna administracija, u smislu posvećenosti i zalaganja prilikom ispunjavanja obaveza na putu Crne Gore u EU. Osim toga, poslanici su sugerisali da ubuduće izvještaji o radu Ministarstva sadrže i informacije o aktivnostima koje su rezultat saradnje Skupštine i Ministarstva.

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije većinom glasova su podržali Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2014. godini.

47. śednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Na śednici održanoj 30. juna 2015. godine, Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje utvrdio je Predlog zaključaka povodom razmatranja realizacije Zaključaka Skupština Crne Gore od 27.decembra 2014.godine, koji se odnose na stanje životne sredine u Pljevljima.

Odbor je razmotrio i predložio Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu.

Izvor: Vebsajt Skupština Crne Gore, 30.06.2015.