Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Struka smatra neustavnim produžavanje mandata članovima Savjeta, jer Skupština zbog bojkota opozicije nema potrebnu većinu za njihov izbor

01.06.2018.


Advokat i ekspert za praksu Evropskog suda Siniša Gazivoda smatra da je neustavno Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama produžavati mandat njegovim članovima, jer Skupština zbog bojkota opozicije nema potrebnu većinu za njihov izbor.

"Ustav je jasan - mandat Sudskog savjeta traje četiri godine - pa ako se propiše zakonom da može trajati i recimo pet godina, onda je i laiku jasno da je to suprotno Ustavu. Sa druge strane, primjera radi, Evropska konvencija propisuje da mandat sudijama u Strazburu traje devet godina, ali i da sudija ostaje da vrši dužnost i nakon isteka mandata sve do izbora novog sudije, da imamo takvu komplementarnu normu u Ustavu onda bi ove aktuelne intencije bile ustavne. Ovako nijesu", rekao je on.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević je ranije predložio rješenje "tehničke sudske vlade" kako Ustav to uređuje za druge grane vlasti. Ili još sličnije kako to uređuju zakoni za Tužilaštvo, Ustavni sud.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Mila Radulović, 30.5.2018


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija