Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Korisnici kredita koji su vezani za euribor i libor, koji je sada negativan, trebalo bi da se pripreme za narednu i 2019. godinu kada se može očekivati blagi rast tih referentnih kamatnih stopa

01.06.2017.


Korisnici blizu 478 miliona eura kredita koji su vezani za euribor i libor, koji je sada negativan, trebalo bi da se pripreme za narednu i 2019. godinu kada se može očekivati blagi rast tih referentnih kamatnih stopa, saopštili su predstavnici Centralne banke (CBCG).

"U ovoj godini se ne očekuje rast tih referentnih kamatnih stopa. Nijedna prognoza, međutim, ne ukazuje ni da bi u naredne tri godine moglo doći do dramatičnog, već blagog rasta te kamatne stope. Ipak, kada su u pitanju dugoročni krediti, tu je neizvjesnost znatno veća i, samim tim, rizik od promjene kamatne stope može biti značajan", ukazali su iz CBCG.

Oni su dodali da se od 477,98 hiljada eura kredita koji su vezani za euraibor i libor, 256,53 hiljade odnosi na građane, a ostatak na preduzeća.

"Najveći dio tih kredita, ili blizu 315 miliona, vezan je za euribor. S obzirom da se radi o dvije trećine kredita vezanih za euribor, za nas je značajnije kretanje te kamatne stope. Značajnije promjene vrijednosti euribora ne očekuju se tokom ove godine i sve prognoze ukazuju da će imati negativnu vrijednost", rekli su predstavnici CBCG.

Oni su naveli da se u sljedećoj godini može očekivati blagi rast euribora, ali da se ne može sa sigurnošću znati da li će ostati u negativnoj zoni ili će biti blago pozitivan.

Iz CBCG su saopštili da je već od 2019. realno očekivati da euribor uđe u pozitivnu zonu i da nastavi sa tendencijom pozitivnog rasta i u 2020.

"Varijabilna kamatna stopa uvijek nosi određenu dozu rizika. Sa druge strane, kamatne stope koje imaju varijabilnu komponentu su, po pravilu, niže od fiksnih. Stoga, prilikom izbora kredita, treba najprije uporediti razliku u visini fiksnih i varijabilnih kamatnih stopa i uzeti u obzir očekivano kretanje referentnih za period otplate", savjetuju iz CBCG.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 31.05.2017.


Naslov: Redakcija