Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Sudija Ustavnog suda ogradio se i izuzeo svoju podršku ranijoj odluci tog suda, kojom su naknade za majke sa troje i više djece ocijenjene neustavne, a Vladi naloženo da donese novi propis. Sudija se na to odlučio nakon što je Ustavni sud na sjednici prije dva dana ostao pri ranijem stavu, da je odluka o neustavnosti naknada objavljena u "Sl. listu CG" 20. aprila zakonita, iako su njeni djelovi mijenjani u odnosu na onu koja je donijeta 19. aprila 2017. godine

01.06.2017.


Sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković ogradio se i izuzeo svoju podršku ranijoj odluci tog suda, kojom su naknade za majke sa troje i više djece ocijenjene neustavne, a Vladi naloženo da donese novi propis.

Sudija se na to odlučio nakon što je Ustavni sud na sjednici prije dva dana ostao pri ranijem stavu, da je odluka o neustavnosti naknada objavljena u "Sl. listu CG" 20. aprila zakonita, iako su njeni djelovi mijenjani u odnosu na onu koja je donijeta 19. aprila 2017. godine.

To je u pravu nedopustivo i tretira se kao falsifikovanje.

Obrazloženje odluke Ustavnog suda odudara od njene izreke, kojom se izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti proglašavaju neustavnim, objasnilo je više pravnika. Jer, u obrazloženju se navodi da je Vlada dužna da "uvaži legitimna očekivanja svih kategorija korisnica prava na naknadu da im jednom priznato pravo na doživotnu naknadu... neće biti ukinuto na način koji bi ih stavio u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju u odnosu na onu kad su prekinule radni odnos, korišćenje prava na penziju ili se odjavile iz evidencije Zavoda za zapošljavanje".

Time sud obavezuje Vladu da donese propis za koji su oni unapred utvrdili da je neustavan.

"Ograđujem se od postupka suda, što sam i saopštio na sjednici Suda i povlačim glas. Kako nemam drugu mogućnost, odlučio sam da se obratim javnosti o čemu sam obavjestio kolege", rekao je Iličković.

On je ukazao da je razlog tome "izmijenjena izreka odluke za koju se glasalo na sjednici i zato što dio obrazloženja odudara od izreke presude".

"Mi smo tada glasali samo za izreku, obrazloženje je trebalo naknadno da se uradi i ono je poslato "Sl. listu CG", a da sud nije ponovo odlučivao o tome. Zato obrazloženje odudara od izreke", dodao je on.

Procedura u Ustavnom sudu je takva da izreku presude piše sudija izvjestilac, da zatim odluku provjerava redakciona komisija na čijem je čelu bivša predsjednica Desanka Lopičić, a zatim je sud verifikuje.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Mila Radulović, 31.05.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija