Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJENA METODOLOGIJA ZA IZBOR I PRIORITIZACIJU INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA


Na sjednici Nacionalne investicione komisije održanoj 18. maja 2015. godine usvojena je Metodologija za izbor i prioritizaciju infrastrukturnih projekata.

Navedena Metodologija sadrži listu aktivnosti koje je neophodno sprovesti da bi se određeni projekat uvrstio u Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Neophodan preduslov za implementaciju Metodologije je formiranje četiri Sektorske radne grupe (Sector Working Groups - SWG) od strane resornih ministarstava za oblasti saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine i društvene djelatnosti (obrazovanje, zdravstvo, pravda).

Sektorske radne grupe će imati zadatak da, u saradnji sa korisnicima projekata, identifikuju relevantne infrastrukturne projekte na osnovu nacionalnih strategija, akcionih planova i postojećih baza podataka, nakon čega sačinjavaju Sektorsku jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata i istu dostavljaju Sekretarijatu za razvojne projekte.

Sekretarijat za razvojne projekte, na osnovu Sektorskih jedinstvenih lista prioritetnih infrastrukturnih projekata i Projektnih identifikacionih formulara sačinjava Listu relevantnih projekata i za projekte sa ove liste vrši Analizu ocjene stanja (GAP analizu). Nakon GAP analize, Sekretarijat za razvojne projekte sastavlja Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Nacrt Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata Sekrtarijat za razvojne projekte dostavlja Nacionalnoj investicionoj komisiji. Nacionalna investiciona komisija usvojenu Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata dostavlja Vladi Crne Gore na verifikaciju.

Na osnovu jedinstvenih nacionalnih lista prioritetnih infrastrukturnih projekata, Evropska komisija će u decembru 2015. godine, u skladu sa definisanim prioritetima na nivou države, donositi odluke o tome koji će projekti biti finansijski podržani sredstvima iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira, kao glavnog mehanizma posredstvom kojeg će biti implementirana finansijska podrška Evropske unije za region, u periodu od 2014. do 2020. godine.

Navedenu metodologiju možete preuzeti OVDJE. (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Sekretarijat za razvojne projekte, 29.05.2015.