Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN SEMINAR "OKVIR KVALIFIKACIJA I ISHODI UČENJA KAO PODRŠKA SISTEMU OBEZBJEĐENJA KVALITETA"


Seminar "Okvir kvalifikacija i ishodi učenja kao podrška sistemu obezbjeđenja kvaliteta" koji je organizovalo Ministarstvo prosvjete održan je 29. maja 2015. godineu hotelu “Ramada” u Podgorici.

Seminar je realizovan u okviru projekta „2015 Financial Support for the EQF NCP in Montenegro” koji finansira Evropska komisija,  a bio je namjenjen članovima sektorskih komisija - savjetodavnih i stručnih tijela.

Nakon što je poželio dobrodošlicu učesnicima seminara, sekretar Ministarstva prosvjete, Slobodan Filipović, izrazio je uvjerenje da će seminar značajno doprinijeti unapređenju znanja i većoj ulozi članova sektorskih komisija u sistemu nacionalnih kvalifikacija.

Predavač na seminaru bio je prof. dr. sc. Mile Dželalija, profesor na Univerzitetu u Splitu, član Savjetodavne grupe za Evropski okvir kvalifikacija i predsjednik Upravnog odbora Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske. Profesor je u uvodnoj prezentaciji rekao da okviri kvalifikacija i ishodi učenja postaju ključni koncepti u savremenim kvalifikacijskim sistemima u gotovo svim zemljama u svijetu. Oni predstavljaju ključne elemente za postizanje i održivo sprovođenje efektivnih sistema obezbjeđenja kvaliteta, od izrade i vrednovanja obrazovnih i studijskih programa, nastave, do ocjenjivanja i izdavanja sertifikata.

Tokom seminara održane su dvije radionice: radionica o karakteristikama kvalifikacija i ishoda učenja u kontekstu okvira kvalifikacija i radionica o podršci okvira kvalifikacija i ishoda učenja sistemu obezbjeđenja kvaliteta nakon čega je uslijedila diskusija.

Sumirajući zaključke na kraju seminara, profesor Dželalija je istakao da s obzirom na to da je Crna Gora sprovela postupak povezivanja Nacionalnog okvira kvalifikacija s Evropskim okvirom kvalifikacija, ovaj seminar i projekt imaju direktan uticaj na stvaranje nacionalnih stručnjaka i efektivno sprovođenje Nacionalnog okvira kvalifikacija, čime se očekuje velika korist za studente, učenike, poslodavce i društvo.

Izvor: Press služba Ministarstva prosvjete, 29.05.2015.