Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Zabranjeno obavljanje djelatnosti trgovine na veliko i malo nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima i drugim prodajnim mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo

01.04.2019.


Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je parlamentu da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja, iako će Vlada posebnim podzakonskim aktom detaljnije precizirati koji objekti će moći da obavljaju djelatnost.

Generalna direktorica Direktorat za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije, Biljana Jakić, ukazala je da je cilj donošenja izmjena bio da se određene norme unaprijede, a neke izbrišu, jer su postale neprimjenjive.

"Predloženi zakon propisuje da je zabranjeno obavljanje djelatnosti trgovine na veliko i malo neđeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima i drugim prodajnim mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo", saopštila je Jakić.

Ona je dodala da je Vlada djelovala amandmanski, jer je htjela da precizira koji će prodajni objekti ipak moći da obavljaju djelatnost neđeljom i u dane državnih i drugih praznika.

"Tu smo uveli koja su to mjesta - apoteke, benzinske stanice, pekare, cvjećare, pijaca i mjesta za prodaju štampe u kojima se obavlja trgovina robe koja je neophodna zbog obezbjeđenja svakodnevnih životnih potreba građana", rekla je Jakić.

Ona je objasnila da će se vrste prodajnih objekata i mjesta koja će moći da rade, bliže utvrditi propisom koji donosi Vlada.

"Tu smo definisali da ovaj podzakonski akt, u smislu odluke, donosi Vlada i tu će biti uključeni svi resori kako bi se donio kvalitetni dokument", ukazala je Jakić.

Predstavnici Odobra djelimično su prihvatili amandman Vlade, tražeći da se iz zagrade izbriše nabrajanje objekata kojima će biti dozvoljeno obavljanje djelatnosti, jer će se to utvrditi posebnim aktom izvršne vlasti.

Jakić je saopštila da je u zakonu napravljena i izmjena koja se odnosi na trgovinu na malo, na način što su pored pojedinaca kao krajnjih korisnika prilikom kupovine robe uvedena i preduzeća.

Izmjene zakona se odnose i na prijavu trgovine.

"U važećem zakonu propisano je da se prijava trgovine mogla obavljati na dva mjesta - kod organa lokalne uprave nadležnog za poslove preduzetništva i kod tržišne inspekcije. Sada smo uveli stav koji će omogućiti da i organi lokalne uprave efikasno postupaju", objasnila je Jakić.

Dalje izmjene zakona predviđaju ukidanje odredbi koje se odnose na isključivu selektivnu distribuciju i franšizing, zbog toga što se ti predmetni oblici obavljanja trgovine odnose na obligacione odnose i zaključivanje ugovora.

Jakić je ukazala da su ih predstavnici Unije slobodnih sidnikata (USSCG) obavijestili da ne smatraju da će doći do smanjenja zaposlenih, jer je sektor trgovine ugoržen i evidentan je nedostatak zaposlenih.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.03.2019.


Naslov: Redakcija