Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREDUZETNICI PRIJAVILI 124 BARIJERE, NAJVIŠE SE ŽALE NA ZAKONSKU REGULATIVU


Preduzetnici su putem portala "Bez barijera – Da posao ne stoji" prijavili 124 barijere, koje su svrstane u osam kategorija, koje obuhvataju:

  • neadekvatnu zakonsku regulativu,
  • visoke takse,
  • neefikasnu administraciju,
  • finansijska ograničenja u pokretanju i vođenju biznisa,
  • različita ograničenja u poslovanju,
  • sivu ekonomiju,
  • neadekvatnu inspekcijsku kontrolu i
  • komplikovane i nejasne procedure.

"Tokom kampanje "Bez barijera – Da posao ne stoji" od novembra 2015. do marta 2016. godine, privrednici iz svih krajeva Crne Gore su ukazivali na barijere sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju i predlagali rješenja za unapređenje poslovnog ambijenta.

Predstavljeni su rezultati kampanje, kao i Izvještaj o biznis barijerama identifikovanim tokom javnog dijaloga, a koji će biti upućen na razmatranje Savjetu za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi. Savjet će, u saradnji sa Vladom Crne Gore, u okvirima svojih nadležnosti, preporučiti realizaciju adekvatnih mjera.

"Nema sumnje da su zakoni, pravila, uredbe i propisi neophodni. Oni štite potrošače, poslodavce i zaposlene, ali i cjelokupno uređenje, pomažući izgradnju boljeg i pravednijeg društva. Iako im je to primarna svrha, isti ti propisi, zajedno sa institucijama i inspekcijama koje ih primjenjuju, vremenom se usložnjavaju, što može da ometa poslovanje privrednika i da ide nauštrb crnogorske ekonomije. Građani često odustaju od svojih biznis ideja kada se suoče sa nizom propisa koji ih sprečavaju da ih sprovedu u djelo ili da efikasno funkcionišu. Najbolji način da se spriječi ovakav trend je da se pruži šansa ljudima da sami pronađu najbolja rješenja za izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu", istakla je Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP i koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori.

Britanski ambasador u Podgorici Ian Viting naglasio je da će ambasada nastaviti da podržava ovaj projekat i u narednih godinu dana.

"Krajnji cilj ovog projekta je da Vlada Crne Gore, jedinice lokalne samouprave i druge nadležne institucije preduzmu konkretne korake koji će, gdje je to moguće, eliminisati uočene nedostatke u regulativi i administrativnim procedurama. Ovo nije nimalo lak posao, a posebno je težak za državnu administraciju, koja, kao i svaka administracija, lako i prirodno usvaja nove propise, ali se vrlo teško odriče postojećih. Ipak, ovaj napor je nužan, jer proizvodi opipljivu ekonomsku korist i, na kraju krajeva, nova radna mjesta i bolji život za naše sugrađane", rekao je ambasador Viting.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta Bojana Bošković kazala je da je projekat imao za cilj da pokrene javni dijalog putem kojeg građani, poslovna i akademska zajednica, nevladine organizacije i ukupna zainteresovana javnost imaju mogućnost da ukažu državnoj i lokalnoj administraciji na probleme sa kojima se građani i poslovni subjekti u Crnoj Gori susrijeću u ostvarivanju svojih prava i obavljanju poslovnih aktivnosti.

"Ono što je karakteristično jeste da je u okviru projekta omogućeno zainteresovanoj javnosti da predloži načine za unapređenje kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti javnih usluga i samim tim utiče na stvaranje boljeg i stimulativnijeg poslovnog ambijenta, čime se u krajnoj liniji sužava prostor za sivu ekonomiju", istakla Bošković.

Predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore UPCG Svetlana Vuksanović potvrdila je opredjeljenje UPCG za aktivnu podršku kreatorima politika i donosiocima odluka u procesima izgradnje podsticajnog biznis okruženja koje će omogućiti opstanak i dalji razvoj poslovanja preduzeća, održivost javnih finansija, očuvanje položaja i standarda zaposlenih i otvaranje novih radnih mjesta.

Izvor: Vebsajt CdM, 30.03.2016.