Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SAVJET EVROPE: Zbog izgubljenih sporova pred Evropskim sudom za ljudska prava Crna Gora plaća skoro 20.000 eura


Crna Gora isplatiće 19.726 eura svojim državljanima u korist kojih je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu tokom prošle godine izrekao presudu. Riječ je o više nego dvostruko nižem iznosu nego prošle godine, kada je na štetu Crne Gore dosuđeno ukupno 51.750 eura.

Ovi podaci navode se, između ostalog, u godišnjem izvještaju o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava kojim je obuhvaćena i Crna Gora, a koji je usvojio Komitet ministara Savjeta Evrope.

Komitet ministara razmatrao je 1.285 novih slučajeva dospjelih iz Crne Gore, što je manje nego u godini koja je prethodila. Konačan zaključak je da je, globalno gledajući, naša zemlja ostvarila vrlo ohrabrujuće rezultate.

"Pozitivan trend koji se pojavio u posljednjih nekoliko godina potvrđen je i 2015. godine", navodi se u izvještaju.

Na osnovu ukupnih prošlogodišnjih postupanja, ovo Komitet zaključuje da je jedan od glavnih izazova sa kojima je suočeno crnogorsko pravosuđe stalno povećanje neriješenih slučajeva za više od pet godina, kao i "džepovi otpora" koji, kako se navodi, sve više ometaju izvršenje presuda, a koji su najčešće politički i etnički motivisani.

Jedan od osnovnih uslova za dalje unapređenje izvršenja kontroverznih ili politički osjetljivih presuda je, kako stoji u izvještaju, uspostavljanje dijaloga sa ključnim sagovornicima, u cilju stvaranja zajedničkog razumijevanja zahtjeva izvršenja i posljedice koje iz njih proističu.

Izvor: Vebsajt CdM, 31.03.2016.