Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SARADNJA DELAGACIJE EU I VLADE CG U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA USPJEŠNA


Projekat "Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost u Crnoj Gori" predstavlja kontinuitet uspješne saradnje Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, te kontinuitet podrške i pomoći EU reformskim procesima u Crnoj Gori u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije, konstatovano je na konferenciji održanoj povodom obilježavanja početka tog IPA projekta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, konferenciju je otvorila ministarka tog resora Zorica Kovačević, na samom početku naglasivši da je kroz taj program za povećanje djelotvornosti mjera aktivne politike zapošljavanja u svrhu poboljšanja pristupa zapošljavanju i ostajanju u zaposlenosti izdvojeno oko 2,3 miliona eura.

"Od toga je jedan milion izdvojen za tekući projekat "Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost", dok je 1,3 miliona izdvojeno za grant šemu koja je pokrenuta u oktobru 2015. godine, gdje su se za dobijanje bespovratnih sredstava za osposobljavanje i zapošljavanje mladih, žena i dugoročno nezaposlenih prijavljivale zainteresovane i prihvatljive institucije i organizacije", precizirala je Kovačević.

Pored ministarke Kovačević, na Konferenciji je govorio i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis.

On je rekao da je pomenuti projekat dobar primjer kako se sredstva iz fondova EU mogu iskoristiti za razvijanje i jačanje mehanizama u cilju praćenja i pomaganja nezaposlenim licima u Crnoj Gori prilikom pristupa na tržište rada.

Lis je naglasio da su već obezbijeđena značajna sredstva iz EU fondova za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu inkluziju, te da će se ta praksa nastaviti i u budućnosti.

Tokom Konferencije održane su i prezentacije "Ukupna prezentacija projekta" koju je predstavio Kristof Holcner, zatim "Aktivnosti osposobljavanja, ciljevi i očekivani rezultati" koju je prezentovao Stojan Zagorc, "Aktivnosti analize i predviđanja, ciljevi i očekivani rezultati" o kojoj je govorila Branka Meštrović i "Aktivnosti podrške u izradi i implementaciji grant šeme, ciljevi i očekivani rezultati" koju je predstavila Branka Novosel.

Projekat "Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost u Crnoj Gori" se finansira iz sredstava IPA i to kroz Operativni program "Razvoj ljudskih resursa" 2012-2013.

Izvor: Vebsajt CdM, 31.03.2016.