Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA: Institut alternativa upozorava da se u Agenciji za sprječavanje korupcije ne ocjenjuje rad zaposlenih

01.03.2018.


U Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) se, suprotno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima ("Sl. list CG", br. 39/2011, 50/2011 - ispr., 66/2012, 34/2014, 53/2014 - dr. zakon i 16/2016 - dr. zakon), od osnivanja ove institucije, ne ocjenjuje rad zaposlenih, ukazali su iz Instituta alternativa.

Oni poručuju da se time ugrožavaju prava zaposlenih tako što se direktoru ostavlja da samovoljno odlučuje o njihovom napredovanju ili nazadovanju u službi, bez uporišta u objektivnim ocjenama njihovog rada.

"Agencija za sprječavanje korupcije, suprotno Zakonu, ni u 2016. ni u 2017. godini nije vršila ocjenjivanje zaposlenih", navodi se u saopštenju IA.

Oni napominju da im je ove godine ASK odgovorio na zahtjev za slobodan pristup informacijama i saopštio da ne posjeduje ocjene o radu zaposlenih, dok su prošle godine pružili detaljnije obrazloženje za nesprovođenje ocjenjivanja.

"Agencija za sprječavanje korupcije je samostalno i nezavisno tijelo koje osniva Skupština Crne Gore. Na zaposlene u Agenciji se primjenjuju propisi o državnim službenicima i namještenicima isključivo u pogledu prava, obaveza i odgovornosti u šta ne spada ocjenjivanje. U skladu sa tim, ne vrši se ocjenjivanje rada zaposlenih u Agenciji za sprječavanje korupcije", navodi se u prošlogodišnjem rješenju po zahtjevu Instituta alternativa za slobodan pristup informacijama.

Iz IA navedeno ocjenjuju problematičnim jer su, kako dodaju, zaposleni u ASK takođe državni službenici i namještenici, čije se plate isplaćuju iz državnog budžeta.

"Dodatno, Zakon o sprječavanju korupcije ("Sl. list CG", br. 53/2014 i 42/2017 - odluka US) eksplicitno propisuje da se na prava, obaveze i odgovornost zaposlenih u Agenciji primjenjuju propisi o državnim službenicima i namještenicima", navodi se u saopštenju IA.

Oni ističu da shodna primjena prava, obaveza i odgovornosti iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima bez sumnje obuhvata i ocjenjivanje zaposlenih.

"Ovaj Zakon pripisuje da se ocjenjivanje državnog službenika, odnosno namještenika vrši u cilju praćenja njegovog rada i pravilnog odlučivanja o njegovom kretanju u službi", ukazali su iz IA.

Ocjenjivanje državnih službenika i namještenika, kako dodaju, je osnov za ostvarivanje njihovog prava da napreduju u službi, ili nazaduju ukoliko budu negativno ocijenjeni.

"Stoga je zaposlenima u Agenciji na ovaj način ugroženo njihovo pravo kretanja u službi po zaslugama, i ostavljeno direktoru Agencije da diskreciono odlučuje o tome, ne na osnovu zasluga u radu, već po njegovom ličnom nahođenju", navodi se u saopštenju.

Naročito problematičnim smatraju u IA smatraju to što se radi o službenicima institucije u koju su sve oči uprte posljednje dvije godine, a naročito proteklih nekoliko mjeseci.

"Više puta je iskazana sumnja domaće i međunarodne javnosti u efikasan rad ove institucije, a samim tim i u njeno rukovodstvo i zaposlene", dodaju iz IA.

Oni podsjećaju da se prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima ocjenjivanje zaposlenih se vrši jednom godišnje, a najkasnije do 31. januara tekuće za prethodnu godinu.

"Ocjenu rada državnog službenika, odnosno namještenika rješenjem daje starješina državnog organa, na predlog neposrednog rukovodioca. Kriterijumi za ocjenjivanje rada državnog službenika, odnosno namještenika su postignuti rezultati rada, samostalnost i kreativnost u vršenju poslova, kvalitet ostvarene saradnje sa strankama i saradnicima na poslu, kvalitet organizacije rada u vršenju poslova, druge sposobnosti, vještine i kvalitet u vršenju poslova", zaključuje se saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 27.02.2018.


Naslov: Redakcija