Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA CG: Usvojen Zakon o izmijeni Zakona o regularizaciji neformalnih objekata

01.03.2017.


Na sjednici Drugog vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore održanoj 28. februara 2017. godine, poslanici su usvoji Zakon o izmjeni Zakona o regularizaciji neformalnih objekata.

Zakon o regularizaciji neformalnih objekata ("Sl. list CG", br. 56/2016) neće se primjenjivati od 1. marta 2017. godine, kako je bilo predviđeno, već se odgađa do 31. jula 2017. godine, jer nije urađena evidencija nelegalnih objekata, predviđeno je Zakonom o izmijeni Zakona o regularizaciji neformalnih objekata.

U cilju pripreme realizacije ovog značajnog projekta neophodno je, kako se navodi u obrazloženju Vlade, sprovesti tender za izradu orto foto snimka koji predstavlja osnovu za uspostavljanje baze podataka neformalnlh objekata.

"Izrada evidencije predstavlja uslov za pravilnu primjenu Zakona, jer je predviđeno da se primjenjuje na one neformalne objekte koji se mogu identifikovati na orto foto snimku. Propisano je da će na osnovu baze podataka biti izvršena identifikacija objekata koji nijesu ušli u proces legalizacije i na njih će biti primijenjene zakonske mjere", navodi se u zakonskom obrazloženju.

Prema Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti ("Sl. list RCG", br. 29/2007 i "Sl. list CG", br. 32/2011, 40/2011 - dr. zakon i 43/2015) izrada orto foto snimka je obaveza Uprave za nekretnine, ali u njihovom budžetu nijesu bila planirana sredstva za ovu namjenu.

"U cilju obezbjeđivanja orto foto snimka, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u prethodnom periodu raspisalo četiri javna poziva -tendera za izbor najpovoljnijeg ponudača, ali su svi bili neuspješni", navode iz tog resora.

Ministarstvo ocjenjuje da nijesu ispunjene pretpostavke, pa je predloženo da se početak primjene Zakona odgodi do 31. jula, do kada će biti raspisan tender za izradu orto foto snimka.

Planirana je, kako se ističe, izrada kosog orto foto snimka koji daje mogućnost mjerenja dužine i visine objekta i na osnovu njih i površine objekata, kao i sagledavanja izgleda fasada i spratnosti objekata, što omogućava sagledavanje prekoračenja objekata.


IZVOR:Vebsajt Skupštine i RTCG, 28.02.2017.


Naslov: Redakcija