Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Novca za naknade majkama sa troje i više djece ima za pola godine


Ministarstva rada i socijalnog staranja i finansija do kraja marta predložiće Vladi mjere kojima će obezbijediti nedostajući novac za isplatu naknada majkama.

Ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević rekla je da za isplatu naknada treba izdvojiti između 55 i 60 miliona eura. "U budžetu imamo blizu 30 miliona eura, po osnovu usmjeravanja sredstava iz Fonda PIO ili ušteda koje imamo u Ministarstvu rada i socijalnog staranja."

Prema njenim riječima novac je obezbijeđen za narednih pola godine, ali sa Ministarstvom finansija imaju obavezu da do kraja marta Vladi predlože mjere kako i na koji način će obezbijediti nedostajući novac.

Ona je rekla da će u Ministarstvu nastojati da do 20. marta urade najveći broj rješenja, da bi ih sve majke koje su podnijele zahtjev za naknadu dobile što prije.

"To ne zavisi od Ministarstva rada već od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG)", objasnila je Kovačević.

Taj Vladin resor je, kako je kazala, od ZZZCG zatražio da "angažuje sve svoje snage" i ubrza postupak dostavljanja potvrda.

"Samo su nam ostala rješenja po osnovu evidencije na Zavodu, ostala smo rješenja sva uradili", saopštila je Kovačević.

Kako je istakla, niko neće biti oštećen zato što će se od dana podnošenja zahtjeva svim korisnicima isplatiti nadoknada, bez obzira kada rješenja budu urađena.

"Ukoliko bude potrebno tražiću da bude jedna vanredna isplata do 1. aprila kako bi svim majkama obezbijedili da tu naknadu dobiju", poručila je Kovačević.

Žalbi na to što su neke majke dobile dio naknada jer se računa od dana podnošenja ima, ali to je, kako je kazala, već objašnjeno jer "ne može se davati nešto što je bilo ranije".

Izvor: Vebsajt RTCG, 29.02.2016.