Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA: Predviđeno smanjenje taksi za nabavku, proizvodnju, držanje i nošenje oružja i municije. Taksa za nabavku oružja smanjena je sa 60 na 30 eura, taksa za nabavku djelova za oružje sa 30 na 10 eura, a odobrenje za popravljanje i prepravljanje oružja pojeftiniće za 150 eura tako da će koštati 50 eura. Odobrenje za prevoz oružja i municije koštaće i dalje 50 eura, a odobrenje za promet oružja i municije 300 eura


Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama predviđa smanjenje taksi za nabavku, proizvodnju, držanje i nošenje oružja i municije.

Ministarstvo finasija procijenilo je da će se po osnovu smanjenja i uvođenja novih taksi u državnu kasu sliti oko 400 hiljada eura.

Pomoćnik ministra finansija, Novo Radović, rekao je da je cilj donošenja zakona da se iznos takse prilagodi stvarni troškovima, kao i da se proširen nadležnosti pojedinih institucija u naplati tih taksi (ministarstva zdravlja, ekonomije, vanjskih i unutrašnjih poslova.)

Izvršna vlast je procijenila da ima oko 40 hiljada vlasnika oružja (za 70 hiljada komada) kojima je rok važnosti isprave o oružju istekao, te da vlasnici nijesu podnosili zahtjeve za izdavanje novih isprava zbog previsoke administrativne takse.

Procijenjeno je da će se na taj način omogućiti vlasnicima oružja da registruju oružje ili produže rok važenja isprave po povoljnijim uslovima, što će oprinijeti povećanju broja vlasnika legalnog oružja i većem prilivu novca u budžet.

Prema novom cjenovniku, taksa za nabavku oružja smanjena je sa 60 na 30 eura, taksa za nabavku djelova za oružje sa 30 na deset eura, a odobrenje za popravljanje i prepravljanje oružja pojeftiniće za 150 eura tako da će koštati 50 eura.

Odobrenje za prevoz oružja i municije koštaće i dalje 50 eura, a odobrenje za promet oružja i municije 300 eura.

Izvor: Vebsajt Vijesti, 29.02.2016.