Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SVJETSKA BANKA PODRŽAVA TURIZAM, NOVA RADNA MJESTA I JAČANJE KADROVA U CRNOJ GORI


Turizam, otvaranje radnih mjesta i jačanje kadrovskih kapaciteta biće u fokusu saradnje sa Svjetskom bankom SB u narednom periodu, zaključeno je tokom susreta ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa direktoricom Svjetske banke za Region Tatjanom Proskurjakovom.

Tokom susreta naglašeno je obostrano zadovoljstvo kvalitetom realizacije LAMP projekta zemljišne administracije koji je nedavno okončan, kao i velika očekivanja od Okvira partnerstva SB i Crne Gore do 2020 – dokumenta čija se finalizacija očekuje u narednim mjesecima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, sagovornici su posebnu pažnju posvetili razgovoru o razvoju visokokvalitetnog turizma u Crnoj Gori.

Ministar je, tom prilikom, rekao da je u posljednjih par godina otvoreno oko 30 hotela visoke kategorije, te istakao da je neophodna podsticajna baza za investitore od države, ali i podrška finansijskih institucija poput Svjetske banke u dijelu obezbjeđivanja pristupačnih sredstava za gradnju.

Sagovornici su saglasni da je potrebno paralelno jačati javni i privatni sektor u turizmu, s obzirom na to da je njihov balansirani razvoj nužan za svaku zemlju koja pretenduje na vrhunski kvalitet u ovoj oblasti.

U tom kontekstu, saopšteno je da je, u dijelu javnog sektora, potrebno intenzivno raditi na razvijanju turističke infrastrukture, dok je saradnja privatnog sektora za Bankom važna kako u dijelu obezbjeđivanja jeftinijeg kapitala za gradnju, tako i zbog dodatnih mehanizama kontrole kojima bi bili podložni oni investitori koji projekte finansiraju iz sredstava SB.

Gvozdenović je inicirao uključivanje te finansijske grupacije u projekte koje Ministarstvo planira u dijelu revitalizacije kulturne baštine i njenog stavljanja u funkciju kroz turističku valorizaciju, a izložio je i velika očekivanja od ovogošnje turističke sezone, sa naglaskom na sve bolje avio povezivanje Crne Gore sa emitivnim tržištima.

Kada je riječ o otvaranju novih radnih mjesta, on je istakao važnost stručnog obrazovanja i saradnje u dijelu davanja podsticaja obrazovnim institucijama za otvaranje smjerova vezanih za turizam i podsticaja za zapošljavanje u ugostiteljstvu.

Sastanak je završen konstatacijom da je neophodno da i naredni zajednički projekti budu pragmatični, koncentrisani na praksu i konkretne rezultate, sa ciljem postizanja najboljih rezultata, poput onih koji su ostvareni tokom nedavno okončanog LAMP projekta.

Izvor: Vebsajt CdM, 29.02.2016.