Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU IZBORA LICA KOJE MOŽE STEĆI CRNOGORSKO DRŽAVLjANSTVO PRIJEMOM RADI REALIZACIJE POSEBNOG PROGRAMA ULAGANjA OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA PRIVREDNI I EKONOMSKI INTERES CRNE GORE: Dobijanje ekonomskog državljanstva biće transparentno. Program je investicioni i usmjeren isključivo na podršku rastu i razvoju države kroz očekivano povećanje stranih direktnih investicija, i otvaranje novih radnih mjesta

01.02.2019.


Program ekonomskog državljanstva neće ugroziti evropsku integraciju Crne Gore, uvjereni su u Vladi. To što je iz Evropske komisije poručeno da će izdavanje ekonomskih pasoša biti pod budnim okom Brisela, dobra je vijest za analitičara Predraga Drecuna. To će, kaže, pomoći da projekat bude transparentan i usmjeren na krajnji cilj- bolji život crnogorskih građana.

Pranje novca, izbjegavanje poreza, zaobilaženje pravila koja važe u Evropskoj uniji - rizici su koje nosi program ekonomskog državljanstva - zaključuju u Evropskoj uniji, na osnovu dosadašnjeg iskustva sa državama koje su na taj način privlačile strane investitore. Zato će zemlje kandidate, uključujući i Crnu Goru, posebno pratiti.

Nemaju sa tim problema u Vladi. Kažu da će privrednike, koji budu željeli crnogorski pasoš, dobro provjeriti. Dejan Medojević je saopštio da je za izbor provjerenih agenata već je raspisan javni poziv i on traje do kraja ovog mjeseca poslije čega će Sekretarijat za razvojne projekte onima koji ispune jasno propisane uslove izdati licence.   

Kontrolisaće se i da li investitori ulažu predviđeni novac. Program je investicioni i usmjeren isključivo na podršku rastu i razvoju države kroz očekivano povećanje stranih direktnih investicija, i otvaranje novih radnih mjesta, saopšteno je ranije iz Vlade.

Da bi se ispoštovao taj krajnji cilj, dobro je što će Evropska komisija nadgledati kome Vlada u Podgorici daje ekonomsko državljanstvo, ocjenjuje ekonomski analitičar Predrag Drecun.

"Smatram da su takva upozorenja iz EK potpuno očekivana, to nikoga nije iznenadilo i smatram da mogu pomoći samo našim institucijama da taj proces odrade transparentno. Tako da tu vjerujem da neće biti problema", rekao je Drecun.

Najviše dvije hiljade biznismena moći će, u naredne 3 godine, da dobije crnogorski pasoš, ukoliko na sjeveru ulože 250 hiljada, a u Podgorici i na primorju skoro pola miliona eura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.01.2019.


Naslov: Redakcija