Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA O SVOJINSKO - PRAVNIM ODNOSIMA: Izmjenama se izjednačavaju prava crnogorskih i državljana EU

01.02.2018.


Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o svojinsko - pravnim odnosima kojim se izjednačavaju prava državljana EU sa crnogorskim državljanima u sticanju svojine na nepokretnostima zasada nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Taj akt, stigao je prošle sedmice u skupštinsku proceduru i njegovo usvajanje je važno za zatvaranja pregovaračkog Poglavlja 4 sa EU koji se odnosi na slobodu kretanja kapitala.

"U pitanju je vrlo izazovno poglavlje i implementacija dosadašnjih obaveza je realizovana u skladu sa dinamikom programa pristupanja Crne Gore (PPCG). Velike izazove će nositi izmjene Zakona o svojinsko-pravnim odnosima za čije izmjene u skladu sa našim propisima je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu ", ukazala je direktorka sektora za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku u Centralnoj banci Marijana Mitrović Mijatović.

Svih šest stranaka vladajuće koalicije imaju ukupno 42 poslanika, a kako su za dvije trećine potrebna 54 glasa biće neophodna podrška dijela opozicije. Dio opozicije koji se vratio u parlament učestvuje u raspravama, ali do sada nijesu glasali ni za jedan akt.

U Ministarstvu finansija nijesu odgovorili na pitanja da li su kontaktirali predstavnike opozicije koji su se vratili u parlament u vezi sa izmjenama i dopunama tog akta i da li očekuju njihovu podršku za usvajanje, kao i do kada mora biti usvojen imajući u vidu da je to jedan od uslova za zatvaranje Poglavlja 4.

Umjesto konkretnih odgovora na postavljena pitanja, saopšteno je da se predlog tiče ispunjavanja prvog završnog mjerila za zatvaranje poglavlja 4 i da je PPCG-om za period od 2017. do 2108. bio u planovima za donošenje u posljednjem kvartalu prošle godine. Dodali su da je specifičnost tog akta u tome što će pristupanjem Crne Gore u EU ta oblast uređivati zakonom, umjesto Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji sada tretira pitanja sadržana u predmetnoj oblasti.

Navode i da su pribavili sva potrebna mišljenja na predlog. 


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 31.01.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija