Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FREEDOM HOUSE: Crna Gora označena kao polu-slobodna zemalja

01.02.2017.


Crna Gora je među deset država u Evropi koje, po mišljenu organizacije "Freedom House" nisu slobodne. U ovom ne tako popularnom društvu su pretežno i naše komšije i neke zemlje sa istoka kontinenta.

Ocjenjivanje je išlo na principu od 1 do 7, samo što su ocjenu 1 dobile države koji imaju najveći stepen slobode, a taj segment se pogoršava kako brojka raste.

Naša zemlja je dobila ocjenu 3 na polju političkih prava i civilnih sloboda, ukupno 69 bodova i označena je kao polu-slobodna zemlja. To znači da nismo mnogo odmakli od prošle godine kada smo bili skoro pa isto ocijenjeni. U toj kategoriji, iz Evrope, nalaze se još Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Makedonija, Turska, Moldavija, Ukrajina, Bjelorusija i Rusija. Napomena je da Rusija i Bjelorusija spadaju pod "ljubičastu boju", što znači da su najmanje slobodne.

Za razliku od Crne Gore, u našem regionu kao slobodne zemlje označene su Srbija, Hrvatska i Slovenija, a sloboda se ne dovodi u pitanje u Evropskoj uniji.

Najviše zemalja bez slobode ima u Aziji i Africi, dok je u Južnoj Americi to samo Venecuela.

Nacionalističke i populističke stranke su, kako se navodi, ojačale u Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim demokratijama tokom 2016. godine, što je rezultiralo slomom tradicionalno desno-lijeve podjele i dovelo u pitanje da li će opstati stabilne vlade i snažne opozicije.

Evroazija je, navodi se, podijeljena između demokatski orijentisanih i rigidnih autokratija, dok istovremeno Ukraijna, Gruzija i Moldavija se, prema izvještaju, bore za pomake u krhkim demokratijama, a lideri Azerbejdžana, Tadžikistana i Kirgizstana su preduzeli korake da bi ojačali svoju vlast i to usred ekonomske i političke nesigurnosti.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 31.01.2017.


Naslov: Redakcija