Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Zakon propisuje novčanu kaznu u rasponu od 100 do 500 eura za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu djecu


Posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori, ali i šire MMR vakcinu "bije loš glas", što se najviše odnosi na njenu navodnu povezanost sa pojavom autizma. To je bacilo u dilemu roditelje da li da vacinišu djecu ili pak ne.

 Dok je stručna javnost stala u odbranu MMR vakcine, saglasivši se u ocjeni da su sve validne naučne studije sprovedene na uzorcima od više miliona ispitanika nedvosmisleno pokazale da nema povezanosti MMR vakcine ne samo sa autizmom, već ni sa astmom, leukemijom, dijabetesom, Kronovom bolešću i drugim poremećajima koji se često spominju u antivakcinalnim porukama, laička javnost i dalje sumnja u njihovu djelotvornost.

Međutim, roditelji u Crnoj Gori, iako u dilemi, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. list RCG", br. 32/2005 i "Sl. list CG", br. 14/2010, 40/2011 - dr. zakon i 30/2012)su obavezni da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti, a ako to ne učine, moraju da plate novčanu kaznu do 500 eura. Ipak, postoji i druga posredna sankcija za roditelje koji ne vakcinišu djecu. Naime, nevakcinisano dijete ne može biti upisano u vrtić ili školu, a na osnovu ljekarskih uverenja koja u tim ustanovama traže.

Da ima roditelja koji su u dilemi, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove. Oni pokazuju da je do sada zabilježen 21 slučaj u kojem je izabrani pedijatar obavijestio zdravstvenog inspektora da roditelji odbijaju vakcinaciju ili revakcinaciju djeteta.

"Na osnovu gorepomenutog, Uprava za inspekcijske poslove je pokrenula 21 prekršajni postupak. Uprava za inspekcijske poslove od sudija za prekršaje nije dobijala povratnu informaciju o kažnjavanju roditelja", saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove, pri čemu je navedeno da se podaci odnose na odbijanje svake obavezne vakcinacije koja je propisana Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti ("Sl. list CG", br. 31/2010), a ne samo MMR.

"Predviđene kazne po Zakonu su od 100 do 500 eura za roditelje ili staratelje djeteta", zaključili su u Upravi na čijem je čelu Božidar Vuksanović.

Načini i rokovi davanja vakcina u Crnoj Gori definisani su Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti. Kada dijete napuni godinu, dobija jednu dozu kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i crvenke, odnosno MMR.

U Pravilniku piše da se vakcinacija mora sprovesti do navršenih 12 mjeseci života. Vakcinacija MMR-om može se započeti i u uzrastu od šest do 12 mjeseci života ukoliko se utvrdi postojanje epidemiološke indikacije za vakcinaciju.

Izvor: Vebsajt CdM, 31.01.2016.